Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kjellin återskapar herrskap och tjänstefolk

Margareta B Kjellin (M) fortsätter att berätta om rutbidragets förträfflighet.

Annons

Från början gjorde hon det för att det skulle minska julstressen. Därefter berättade hon att pensionärer är en stor grupp som använder bidraget. Jag vände mig mot att det då enligt Kjellin själv inte hamnar rätt, om det nu var julstressen som skulle minskas, en poäng hon verkar ha missat.

Hur statistiken än vrids är det sammanboende, högavlönade personer som främst använder bidraget. De som skulle behöva den avlastning i vardagen som Kjellin vurmar för, de ensamstående, stressade föräldrarna har inte råd.

Kjellin ondgörs sig över att Socialdemokraterna vill höja skatten. I vår budget vill vi höja skatten för de personer som tjänar över 50 000 kronor per mån. Jag är stolt över att representera ett parti som gör det valet. Vid en inkomst över 50 000 kronor har man råd att bidra mer till den gemensamma välfärden, inget snack om saken. Jag betalar gärna, Kjellin gör det inte.

Vi kan inte backa in i framtiden. Vi måste bygga en bättre skola, ha fler utbildningsplatser och fler utbildningsvägar. Till det ska vi använda pengarna. Sverige byggs inte starkt med satsningar på städjobb, i tider av hård internationell konkurrens.

Vi föreslår ett tak på rut/rot så att det kommer att betalas ut ca två miljarder kronor mindre i bidrag för husarbete. I stället vill vi rusta miljonprogramshus och bygga student- och hyreslägenheter. Inte bara villaägare ska kunna bo bra och fräscht.

Det här är tydliga exempel på skillnaden mellan våra partier. De förslag S lägger vill vi ska gynna så många invånare som möjligt. Inte bara de rika, friska och välbeställda svenskarna på det sätt som M medvetet arbetar. Vi tror på ett samhälle som håller ihop.

Kvinnor och invandrare ska vara glada om de får städa åt rika familjer. Rika familjer som efter jobbskatteavdraget får oändligt mycket mer pengar kvar än den som kommer hem till dem och städar.

Den fattigaste tiondelen i dag har 567 kronor mindre i plånboken varje månad jämfört med 2006. De rika har blivit rikare. Det känns illa i magen.

När jag debatterar mot rut gör jag det inte för att jag innerligt avskyr fenomenet rut med precis allt det för med sig. Att något fler jobb kunnat bli vita för att rika kan tänka sig att betala vitt när det inte är så dyrt, är väl något bra. Jag är mot rut för att det exemplifierar Moderaterna skiktande av samhället.

Rut är ett symptom på den djupt orättvisa politik som Moderaterna för. Det låter gulligt när Kjellin vill minska julstressen, men egentligen handlar det om en raffinerad metod att återskapa herrskap och tjänstefolk.

Elin Lundgren

riksdagsledamot (S)

Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons