Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Katharina Blums förlorade heder – i Ljusdal

Filmen om Katharina Blum bygger på en roman av Heinrich Böll som innehåller en skarp kritik av tyska tabloidpressen. Jag kommer att tänka på den filmen när jag läser kommunala protokoll och närmaste lokala tidningen.

Annons

I protokoll framgår att kommunstyrelsen den 6 oktober beslutar föreslå: ”Kommunfullmäktiges ordförande leder beredningen tillsammans med 1:e vice och 2:e vice ordföranden…” (Ur §276).

På detta möte med kommunstyrelsen tjänstgör en ersättare, som alltså är väl underkunnig om det förslag till beslut som är på väg fram. Ett förslag som innebär att den viktiga gruppen angående visionsarbetet i Ljusdals kommun kommer att ledas av en kvinna om fullmäktige beslutar i enlighet med kommunstyrelsens förslag.

I fullmäktige några veckor senare läggs inget yrkande om någon personförändring angående ledning av arbetsgruppen men här inträffar det för någon kanske överraskande. Den person som i kommunstyrelsen var tjänstgörande ersättare, är också ledamot av fullmäktige, och hon bortser helt ifrån det förslag till beslut hon själv några dagar innan varit med att rösta fram. Hon utbrister angående sin egen kandidatur till arbetsgruppen: ”Jag sätter mig inte där som enda kvinna…” .

Vi menar att osynliggörandet av fullmäktiges kvinnliga ordförande är ett tråkigt men typiskt utfall av en härskarteknik vi nog inte trodde var värdigt en fullmäktigeledamot i Ljusdal. Att vi dessutom upplever hela operationen som arrogant mot vårt parti som ju har en kvinna och en man i arbetsgruppen, har vi lågmält påtalat.

När nu räddningspatrullen rycker ut – anförd av en liberal kvinna biträdd av partikamrater till den kvinna som valt att vare sig se eller räkna med fullmäktiges ordförande – så kan vi bara konstatera att inte ett ord om beklagande för det inträffade finns. I stället går gruppen till stormangrepp över våra nomineringar. Vi respekterar Folkpartiets val av en Maria Leissner, en Lars Leijonborg och till och med en Jan Björklund samt lika självklart en Harald Noreus, men motsvarande respekt får vi uppenbarligen inte av Folkpartiet.

Den politiska härskarteknikens kvinnliga utförare i Ljusdals – politikern har nu haft mer än två veckor på sig att dra tillbaka sina yttranden och eventuellt beklaga sig. Så har inte skett och med hennes tystnad som bakgrund påminns vi med lätt travesti Bölls ord om Katarina Blums förlorade politiska heder.

Örjan Fridner (S)

AK-ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons