Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnvapenmåste bort

För 50 år sedan pågick ju det kalla kriget mellan de två supermakterna USA och Sovjetunionen. Just 1962 kom Kuba-krisen, då sovjetiska avskjutningsramper för kärnvapen hade installerats på Kuba. Var det risk för ett kärnvapenkrig?

Annons

FN:s generalsekreterare U Thant ingrep, och efter diplomatiska kontakter mellan de två länderna nåddes en lösning på krisen.

I början av 1960-talet var det ju också aktuellt med kärnvapenprov. Linus Pauling i USA lyckades samla över 10 000 namnunderskrifter mot kärnvapenprov och sände dem till FN. Pauling skrev till president John F Kennedy och Sovjetledaren Nikita Chrustjov för att få dem att acceptera ett stopp av kärnvapenprov.

Linus Pauling fick Nobels fredspris 1962. Och 1963 kom ett avtal om förbud mot kärnvapenprov i atmosfären, i yttre rymden och under havsytan, ett avtal som ratificerades av cirka 100 stater.

Det är kanske inte säkert, att världen var nära ett kärnvapenkrig under Kuba-krisen. Men man vet, att det flera gånger har varit nära att kärnvapen har utlösts genom tekniska missöden, och den mänskliga faktorn kan också förorsaka ödesdigra misstag.

Så länge det finns kärnvapen, är det risk för att de utlöses. Avveckla alla kärnvapen!

Thorild Dahlgren

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons