Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften värst av allt

Förskräckt åskådare i Dellenbygden ställer (16/1) en rad kritiska frågor om vindkraft och önskar ett vederhäftigt svar.

Annons

För mig är det kärnkraft, kärnkraft och åter kärnkraft. Det gäller allt från megaolyckor som Tjernobyl och Fukushima till ”normalutsläpp” i vatten och luft, uranbrytning och återvunnet radioaktivt skrot utspätt i fräscha stålsmältor.

Några exempel: Både Forsmark och Oskarshamn har varit nära härdsmältor. Värdens mest radioaktiva hav är Östersjön på grund av av Tjernobyl och utsläpp från i synnerhet svenska reaktorer. Cancerfrekvensen hos barn nära kärnkraftverk är större än på andra platser trots höga reaktorskorstenar. Radioaktivt stål kommer ut på marknaden genom att Studsvik demonterar och ”friklassar” radioaktivt skrot till hemliga köpare. Starka ekonomiska intressen försöker göra Storsjöbygden, Jämtland, till Sveriges uranförsörjningscentrum med risk för förgiftade dricksvattenresurser ända ned till kusten.

Detta var bara en del av mindre kända konsekvenser. Till detta kommer kärnkraft som förutsättning till kärnvapen, avfallsproblematiken etcetera. Ställ detta mot vad vindkraften kan åstadkomma som problem eller alternativ energikälla!

Göte Bohman

Miljöpartiet Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons