Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraft skrämmer mer än vindkraft

Låt mig ta det från början. Jag är paniskt rädd för kärnkraft! Så, då var det sagt.

Annons

Forskare/vetenskapsmän/"förståsigpåare" får säga vad de vill men kärnkraften kommer aldrig att vara säker. Så länge det finns människor som ska trycka på knappar, vrida på ventiler så kommer det alltid att finnas en fara att det hela smäller.

Tyvärr så är det nog inte en fråga om det kommer att smälla utan snarare när. Och smäller det, ja då vet vi alla vad konsekvensen blir.

Och det radioaktiva "skräpet" som ett fullt fungerande "säkert" kärnkraftverk lämnar efter sig har halveringstider på flera tusentals år.

Halveringstid alltså, det vill säga efter X antal tusen år så är hälften av strålningen borta...

Och inte nog med att ett kärnkraftverk lämnar efter sig radioaktivt skräp, de måste ständigt "matas" med nytt, än värre elände, uran.

För att våra svenska "säkra" kärnkraftverk ska fungera så måste uran brytas i stora dagbrott i länder som Kazakstan, Namibia, Kanada, Niger, Uzbekistan.

Jag är övertygad om att miljön kring dagbrotten i exempelvis Uzbekistan inte är den bästa...

Så för att du ska kunna sitta och surfa på nätet, titta på tv, koka ditt kaffe så måste miljön förstöras för tid och evighet och liv fördärvas någon annanstans i världen.

Och eftersom vi, tydligen, inte är villiga att bryta vårt egen uran, exempelvis i Nianfors, och förstöra vår egen miljö så kommer det här att pågå år efter år.

Men nu när vi har fått möjlighet att hjälpa till med att fasa ut och sedermera avskaffa kärnkraften i och med att våra berg och höjder har visat sig lämpliga att bygga vindkraftverk på, ja då ska det hela utredas och diskuteras och ältas till förbannelse bara för att någon får sin utsikt eller horisontlinje "förstörd" eller att någon riskerar att störas när lingonen ska plockas eller ännu värre att någon skogsbonde kommer att tjäna pengar på att arrendera ut mark åt vindsnurrorna som Thoresen förfasade sig över.

Skämmes!

Jag tycker att det är ett första klassens hyckleri att inte bygga ut vindkraften så mycket det bara går.

Oavsett om ett berg/fjäll/kulle klassas som kulturbygd, fäbodlandskap, eller vad det nu än kan kallas så får de mer än gärna se ut som ett piggsvin bara vi kan bli av med kärnkraften och fossilbränsleenergin.

För om ni tänker efter, vad spelar det för roll om det står en vindsnurra och "förstör" din utsikt i cirka 20 år, om den kan hjälpa till att förbättra miljön?

Troligtvis har forskarna hittat på något annat bättre sätt att lösa energifrågan på under dessa 20 år och då kan vindsnurrorna monteras ner och det enda som eventuellt blir kvar då är en nergrävd elkabel och en betongklump långt inne i skogen.

Och som Tony Björklund så riktigt konstaterade i HT för några dagar sedan, så är ju vindkraftverkens miljöpåverkan obefintlig om man jämför med byggandet av nya E 4. Då var det ingen som protesterade...

Daniel Johnson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons