Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan vi ha nått botten nu?

Skattesänkningar och privatiseringar ger markant nedrustning av skola, vård och omsorg.

Annons

Efter decennier av osthyveljusteringar, har vi nu troligen nått botten beträffande tillgängliga resurser för ett godtagbart utförande av skola, vård och omsorg.

Vi läser dagligen om vårdskandaler, dålig kunskapsnivå vid våra skolor och mycket minimal omsorg. Beträffande vår sjukvård läser vi även om vårdmissar och uteblivna transporter. Privata företag har i dag höga vinstkrav, varför resurser till utförandet minskas vid privatiseringar. Upprätta relevanta godtagbara minimikrav som måste följas. Skapa klara och snabba sanktioner om kraven i utförandet inte uppfylls.

Är det inte på tiden att våra politiker verkligen tar tag i detta och inte bara skapar ytterligare utredningar som endast ger utredare och experter extra uppdrag och arvoden?

Resurser: våra skatter i Sverige är bland de högsta i världen och bör inte höjas utan det är i dag nödvändigt att genomföra hårda prioriteringar, utan att det sker med neddragningar av skola, vård och omsorg, där dagens brister är omfattande.

Våra riksdagsmän ska ha bra betalt under sin aktiva riksdagstid, men för övrigt ska alla skattefinansierade arvoden bort liksom övriga förmåner. De är inte värre utsatta efter förlorad arbetsplats än övriga löntagare. Vi ska ha likvärdig behandling vad gäller allmänna lagar, förordningar, skatter och övriga förmåner som gäller för övriga medborgare.

Övriga åtgärder för att skapa resurser till prioriterande områden kan bland annat vara att halvera antalet riksdagsledamöter inklusive kringliggande service. Slå ihop landsting och länsstyrelser. Eftersom landsting och kommuner helt klart inte kan genomföra en godtagbar eller bra utbildning eller sjukvård bör de återgå till statlig förvaltning med liknande bidrag till hela landet. Halvera även antalet i kommunfullmäktige och dess omkostnader. Till sist behövs en hård prioriteringsomgång så att alla icke prioriterade områden får bidra med resterande medel för en god skola, vård och omsorg.

Politikerförakt: För att vårt politikerförakt ska börja avta, så bör de börja med att sanera sina egna omkostnader och genomföra de kanske svåra prioriteringarna. Sluta syssla med struntsaker, illvilligt förtal och oväsentligheter. Nedan några väsentligheter:

Hur många ska behöva dö av vanvård? Många självmord av äldre är att de inte vill bli vanvårdade vårdpaket.

Varför får inte behandlande läkare bedöma arbetsförmågan i stället för försäkringskassans byråkrater? Dåligt skrivna intyg från läkare (stressade eller brister i språkutbildning) ska inte styra sjukskrivningar utan den samlande sjukbilden. Missbruk kan beivras.

Anders vid Ljusnan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons