Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kan storregioner förstärka demokratin?

Storregioner diskuteras av och till och har nu på nytt blivit en fråga för politiker och ledarsidor. Vårt län ska (skulle) slås ihop med några andra, var det tänkt.

Annons

Men med vilka? I debatten har man mestadels tänkt sig en hopslagning med Uppsala, Dalarna, Västmanland och till och med Örebro och Sörmland!

Norra och västra Hälsingland skulle därigenom hamna i utkanten, som vanligt. Nordanstig, Hudiksvall och Ljusdal skulle bli de yttersta utposterna i en jättelik region. Nu har de sydligare länen tydligen dragit öronen åt sig. Ingen ville ha oss.

Men nu är det redan klart med några regioner i söder: Skåne, Västra Götaland, Halland och Gotland (!). Två stora och två små. Någon bestämd storlek på regionerna är inte beslutad. En så kallad region får således se ut precis hur som helst.

Det är inte alls givet att en region måste vara stor, det visar ju ovanstående exempel. Det kommer i alla fall att bli så att vissa tjänster, till exempel inom specialistsjukvård, måste sökas utanför den egna regionen. Det är inte ens säkert att det går att spara in på administration, om den förs samman till ett ställe i stället för fyra (eller fem, eller sex).

Nu får man se det ena förslaget efter det andra till regionalindelning. Det verkar bara finnas en tanke bakom: Slå ihop! Bli större!

En sådan ”reform” innebär centralisering, vilket naturligtvis medför att avståndet mellan medborgare och politiker fortsätter att öka. Antalet folkvalda per tusen invånare blir ännu lägre än nu. Hur många länsbor kan i dag namnge tre landstingspolitiker? Och hur många blir det efter en sammanslagning?

Ändå hävdar förespråkarna av storregioner att demokratin kommer att förstärkas. Hittills har ”vanliga” medborgare knappast deltagit i debatten om storregioner. Den tycks inte vara så värst angelägen för folk i allmänhet.

Det är förvånande att så många i Centerpartiet går in för storregioner med tanke på partiets historia av kamp för decentralisering.

Jag hoppas att de som utrett frågan har sett efter hur man gör i andra länder, exempelvis Norge och Finland. Där lär det finnas smarta lösningar på sådana problem.

Som det ser ut nu med den förvirring som råder, tycker jag att det smartaste för vår del vore att behålla nuvarande indelning. Åtminstone tills ett förslag till helhetslösning presenteras.

Håkan Franck

Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons