Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen om värdegrunden

Heder åt de tjejer som vägrade låta nazisterna spela damernas riddare! Underbart att så många hakade på initiativet mot rasism och främlingsfientlighet! Som ju ständigt måste bekämpas precis som våldtäkter och andra kvinnofridskränkningar.

Annons

Visst måste vi stå upp för våra värderingar. Även de gånger vi inte är i majoritetens trygga hägn. Det kan nämligen finnas en risk, inte minst i en demokrati, att vi tänker oss att majoriteten automatiskt är bärare av det goda och att det onda automatiskt förblir marginaliserat. Eller kanske definitionsmässigt blir gott om det skulle få majoritet?

Jimmie Åkesson (SD) försöker gärna framställa sig som talesman för en svensk värdegrund gentemot utländska (läs: muslimska) värderingar. Inte många tycker i dag att just Åkesson är mannen att definiera vår värdegrund. Men i morgon?

Och hur självklar är tron på allas lika värde när vi väntar barn och ska ta ställning till samhällets utsorteringserbjudanden? "Fosterdiagnostik i doktor Mengeles fotspår" kallade Hanne Kjöller på DN:s ledarsida (16/3) behandlingen av foster som anses mindre perfekta, särskilt de med Downs syndrom. Har hon rätt kanske vi borde demonstrera mot oss själva?

Min ungdoms politikeridol, Bengt Westerberg, har nyligen gått ut och krävt ett förbud mot omskärelse även av pojkar. Vilket många judar uppfattar som ett förslag om att göra Sverige "judenfrei". Bör vi demonstrera mot Bengt?

Själv är jag kristen och gillar inte rituell omskärelse, vare sig av pojkar eller flickor. Men omskärelse av pojkar är ingen könsstympning! Och kräver vi rätten att som ateister och/eller svenskkyrkliga få avliva våra foster med bistånd av läkare, kanske man kunde unna judar och muslimer rätten att med läkarassistans få skära bort lite förhud på sina nyfödda småpojkar?

Det hindrar inte att vi, även utan lagändringar, kan argumentera och bilda opinion mot både det ena och det andra. Samt demonstrera mot nazism och rasism.

Andreas Holmberg

Bollnäs/Iggesund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons