Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen för jämställdhet är inte utagerad!

I LjP:s artikel Kallades könsord vid politikerträff den 11 september – står det att jag tyckte att saken var utagerad. ”Saken” som det syftas på är könsord, utslängda som skällsord, från en socialdemokratisk man till en miljöpartistisk kvinna.

Annons

Sa jag utagerad? Jag vet inte. Menade jag det? Nej. Det är inte det ord jag skulle vilja använda.

Eftersom jag är gruppledare för Miljöpartiet, tyckte jag att det ingick i mitt uppdrag att säga ifrån att detta inte är ett acceptabelt beteende. I ett möte med Roland Bäckman och Malin Ängerå framförde jag detta. Jag förväntade mig att de skulle agera. Visst agerande skedde, men otillräckligt. Jag såg inte att jag kunde göra något mera åt ”saken”, så jag gjorde ingen mer åtgärd. Just den händelsen har inte inträffat igen. Men jag kan ändå inte tycka att det är utagerat.

Denna händelse, och många flera, visar på ett kvinnoförtryck. Det finns i politiken men också på andra ställen i vårt samhälle. Det kan yttra sig när de som söker efter företrädare och chefer, mera eller mindre tydligt framför att de förväntar sig en man på posten. En erfaren man ses som garant för kvalité. Det kan yttra sig i att kvinnor inte blir tagna på allvar i diskussioner, utan avfärdas och blir kallade ”flicksnärta”. Det yttrar sig i att kvinnors löner fortfarande är lägre än männens. Det yttrar sig i att bolagsstyrelser domineras av män.

Ur dessa synvinklar är saken inte på något vis utagerad. Den kampen är inte någon kvick fix, den behöver föras i politiken, i hemmen, på arbetsplaster och på fritiden. Vi miljöpartister, och flera andra, jobbar efter bästa förmåga för förändring och för ökad jämställdhet.

Sist vill jag säga: Tro inte på allt som står i tidningen! Och: Tro inte att allt står i tidningen! Det finns en verklighet också.

Karin Jansson, gruppledare för MP i Ljusdals kommun

LjP svarar: Ljusdals-Postens uppgift är att lyfta fram fakta och händelser för att låta människor som representerar olika intressen ge sin syn på dessa. Trovärdigheten är något av det viktigaste som LjP har att värna om i det arbetet. Det är bekymmersamt när förtroendevalda omvärderar sina uttalanden efter publicering och försöker framställa det som att ordet utagerad inte var det ord som faktiskt uttalades.

Torbjörn Haglund, nyhetschef

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons