Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Junibackens vara eller inte vara

/

Efter sista tidens turbulens, när det gäller Ovanåkers kommuns socialnämnds behandling av återkommande underskott mot budget, kan man som pensionär börja fundera på hur det kommer att se ut i framtiden! skriver insändarna.

Annons

För att täcka underskotten, nu två år i följd, har det blivit aktuellt att lägga ned såväl Lyckeby i Alfta som Junibacken i Edsbyn med påföljd att ett antal platser med särskilt boende för äldre försvinner, sammanlagt 23 stycken, vilket i sin tur ökar kön av platssökande och i andra hand belastningen för anhöriga.

Det ryktas att det finns tomma lägenheter/rum på Gyllengården just nu, är det så kan det kanske bli bättre för både de boende och personal som dessutom blivit lovade att flytta med. Finns det garantier för det?

Det är en sak att manipulera siffror för att få ekonomin i balans, men en helt annan sak att hantera och förklara för de äldre varför de ska bli utsatta och inblandade i en flyttkarusell som i det här fallet. Det är ovärdigt att bestämma över huvudet på gamla som inte har förmågan att själva kunna avgöra och delta i processen. För att återkomma till Junibacken som nu är föremål för utflyttning av de äldre och där anhöriga nu försöker att få sina nära och kära att få bo kvar den tid de har kvar utan ånyo en påfrestande omställning.

Förra gången det var aktuellt med utflyttning av Solrosen/Linblomman kunde kommunstyrelsen kompensera med de pengar som fattades med påföljd att de äldre fick bo kvar. Det borde även i det här fallet beträffande Junibacken vara möjligt. Man får hoppas att nästa gång man beslutar om budget det finns utrymme för att täcka behovet för de svagaste i samhället.

En förstärkning i budgeten till socialnämnden för oförutsedda utgifter borde vara på sin plats, i stället kan vi läsa att nämnden har gått med överskott. Det verkar konstigt i våra öron, men så verkar det vara. Ni ska visa fina siffror.

Roger, Rolle, Margareta, Britt

PRO Ovanåkers AU

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons