Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Julen och lucia har ett förkristet ursprung

I två insändare (27/11) beklagar sig "Farmor" och "Upprörd" över att julen inte erkänns som en kristen högtid samt att Skolverket skulle gått för långt i sina rekommendationer gällande kristna inslag i samband med skolornas julfirande.

Annons

Nu är det ju trots allt så att varken lucia- eller julfirandet har kristet ursprung. Luciafirandet kommer sig av att vi tidigare använde oss av den julianska kalendern som hade en relativt hög felavvikelse vad det gäller datum för årstidsväxlingar. Just innan bytet till den mer exakta gregorianska kalendern 1753 så inträffade vintersolståndet omkring den 13 december och tillika firandet av detta, men hamnade i och med bytet av kalender åter till att vara omkring den 22 december. Den 13 december fortsatte trots detta att firas som en ljusets högtid.

Inte heller julen har sitt ursprung ur firandet av den kristna Jesus. För det första är Jesus födelsedag helt okänd vare sig det gäller år eller datum på året. Inte helt oväntat därför har firandet av Jesus skett under helt olika tidpunkter på året genom historien. Det var inte förrän efter cirka 300 år efter Jesus påstådda död som firandet flyttades till den 25 december, men då var det ett försök till att konkurrera ut en populär romersk solfestival, Sol Invictus – den obesegrade solen (jämför kyrkans placering av firandet av Johannes Döparen intill det äldre firandet av sommarsolståndet/midsommar). När så sedan kristendomen kom till Norden firades som sagt redan jul, men av en helt annan anledning än den kristna.

Både lucia och jul är i Sverige knutna till varandra genom sin historia som firande av årstiden. Det kristna epitet som har pådyvlats oss är alltså ingenting mer än en efterhandskonstruktion. Det finns alltså ingen anledning för någon skolas rektor att bryta mot grundlagen om frihet från religion (RF §2:2) eller lagen om konfessionslös undervisning för att vissa vill fira jul eller lucia i kyrkan för den "kristna" traditionens skull.

John Pettersson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons