Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jobba mot korruption

Det kom ett brev inte som hos Lagerkvist "om sommarsäd, om vinbärsbuskar, körsbärsträd". I brevet låg ett kort från Amnesty. Fyra bilder. En säl, en människohand, en fisk. en krabba. Allt indränkt i svart dödlig olja. Texten: Greetings from Nigeria. Shells välkända logotyp nertill.

Annons

Min första fundering var om vi över huvud taget bryr oss längre. Vi kanske har kommit därhän? Amnesty har länge drivit motståndet mot dessa fruktansvärda angrepp på människor, fiskar, fåglar, djur i Nigeriadeltat.

Och den nigerianska regeringen ler sitt bredaste leende. Pengarna rullar ju in hela tiden! Men inte till de behövande, de fattigaste. Bönder, fiskare. Nej, här talar vi om utbredd korruption, sedan urminnes tider. Regeringen består av mycket välbeställt folk, och eftersom Shell, BP med flera känner sina mutkolvar går det hur smidigt som helst.

Amnesty har tidigare anmodat Shell att i ett första skede avsätta en miljard dollar i en oberoende fond för att rensa upp i dödens träsk. Vi får se.

Amnesty International har tre miljoner människor som vill att de mänskliga rättigheterna ska gälla för alla. Det tycks behövas många fler, och världen är full av exempel som här ovan.

Sixten Eriksson, Amnesty

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons