Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jersey leder oss till andra tankar

Nu har Svartvallsbergets vindkraftpark varit i drift i ett år, skriver Tord Jerfsten som tycker att frågetecknen är många.

Annons

Dessförinnan var det provdrift i ett halvår. Hur har det då gått? Har parken gynnat kommunen med arbetstillfällen, bygdepeng och intäkter till lokala företag. Har bolaget uppfyllt bygglovets krav och stämmer miljökonsekvensbeskrivningen?

Svaret på de här frågorna borde vara mycket intressanta för våra kommunpolitiker med tanke på beviljandet av övriga ansökningar.

Man hade så bråttom att säga ja till Ownpower när det gällde Kölvallen med 93 verk att någon utvärdering av det tematiska tillägget inte hanns med. 37 Verk är på gång i Sörby och åtta verk i Tandsjö.

På grund av den dåliga lönsamheten så har guldjakten avstannat, så vi borde snabba på och utvärdera både det tematiska tillägget och Svartvallsberget. Svartvallsberget är nu ett eget bolag, Svartvallsberget SPW AB, med säte i Stockholm: "Bokslut 2013. Ägarförhållanden. Bolaget är helägt dotterbolag till Svartvallsbergets Holding AB, org.nr 556870-7748 med säte i Stockholm. Koncernredovisning för den största koncenen som bolaget ingår i kan erhållas via Hendersson Infrastucture Holdo (Jersey) Limited Ogier House, The Esplanade, St Helier, JE4 9WG, Jersey, Channel Islands.

Personal. Bolaget har inte haft några anställda. Inga löner eller andra ersättningar har utbetalats

Resultatdisposition: Balanserad förlust: - 17 646 kronor/Erhållna aktieägartillskott: 55 728 273

Årets förlust: - 78 574. Summa: 55 632 053 kronor."

Med dessa ägarförhållanden kommer kommunen knappast att få in några skattepengar till kommunkassan. Jersey ger tankarna till skatteplanering/skatteflykt.

Bolaget har inte heller några anställda. De köper alltså de kompetenser de behöver. De som levererar dessa tjänster skattar knappast i Ljusdal.

Skulle vara intressant och veta hur många av de 55,7 miljonerna (ägartillskottet) som investerades som hamnade hos företag i kommunen.

Parken styrs från ett land i Sydvästeuropa. Det ger knappast några intäkter till kommunen.

Underhållet som behövs sköts sannolikt av entreprenörer som inte skattar i vår kommun.

Bygdepengen har ännu inte förhandlats fram. Blir det någon över huvud taget?

Hur mycket har satts av till nedmontering av parken? Borde synas i bokslutet 2014.

Undrar om markägarna fått sina arrendepengar?

Bolaget genomförde ljudmätningar i våras som visade att parken bullrade för mycket. Bolaget har valt att inte publicera resultatet av ljudmätningarna. Varför?

Bolaget har erhållit ett föreläggande av Länsstyrelsen att åtgärda problemen. Parken drivs nu med reducerad effekt. Trots det uppmätte jag 41 Dba på kvällen den 18 juni.

Frågetecknen är många och bör rätas ut.

Det är dags att kommunen tar oss som störs på allvar och utvärderar Svartvallsbergets vindkraftpark.

Tord Jerfsten

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons