Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämställd jul?

Hur ser det ut i ditt hem – är julen jämställd? Vem betalar julmaten, köper julklappar till släkten och amaryllisen som slår ut precis i lagom tid till julafton? Julfirandet är en dyr affär för många familjer och decemberlönen ska räcka till mycket.

Annons

Centerkvinnorna önskar oss i julklapp att flera kvinnor tar makten över sin privatekonomi. Ge dig själv en fin julklapp och boka tid hos en privatekonomisk rådgivare.

Kvinnor lägger ofta en stor del av sin inkomst på familjens dagliga konsumtionsvaror; presenter till kalas och jular, barnkläder, familjens matkostnader. Män tenderar däremot att investera mer i varor med högt andrahandsvärde, som bilar och sommarstugor.

Vad händer vid en eventuell skilsmässa om den ena partnern menar att sommarstugan var inköpt av egna pengar medan den andres pengar har gått till matkassar och barnens aktiviteter?

Alltför många kvinnor är omedvetna om de långsiktiga konsekvenser vardagsbesluten har för den privata livsinkomsten. Många hamnar i skuldfällan och en stor grupp kvinnor riskerar bli fattigpensionärer, med en garantipension på 7 800 kronor i månaden – före skatt.

Varför är det så? Förutom det faktum att män i Sverige fortfarande tjänar 15 procent mer än kvinnor och att mansdominerade branscher värderas högre i lönekuvertet än kvinnodominerade, är det ofta vid barnafödande det stora ekonomiska gapet mellan kvinnor och män uppkommer. Kvinnor tar ut mer föräldradagar, vab-dagar och går ner till deltidsarbete – beslut som får långsiktiga konsekvenser för livsinkomsten och framtida pension. Hur påverkar ett ojämnt föräldraansvar mammors möjlighet till karriärs- och löneutveckling om det är hon som tar ut flest dagar för vård av barn under förskole- och skolåren? Men även de små vardagliga besluten och fördelningen av inköp är viktiga för en långsiktigt hållbar privatekonomi. Det spelar roll vem som köper flest matkassar och alltid handlar julklapparna.

För att undvika framtida problem kan den bästa julklappen vara ett besök hos en privatekonomisk rådgivare. Om den ena partnern går ner i arbetstid för att vara med barnen, kan steg tas för att på bästa sätt säkra bägges ekonomiska framtid, till exempel genom att överlåta pensionspoäng.

Att man tillsammans kommer överens om vem som betalar vad gynnar alla. Vid eventuell skilsmässa, separation, eller vid ett plötsligt dödsfall är det för sent. När båda parter äger bostaden och bilen och betalar förbrukningsvarorna lika står båda starka ekonomiskt.

Kontroll över privatekonomin ger självständighet, möjligheter och makt. En finfin julklapp till alla berörda.

Anna C Nilsson

ordförande Centerkvinnorna i Stockholms län och kommunalråd i Solna

Gunilla Hjelm

förbundsordförande Centerkvinnorna

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons