Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämlika löner när och hur?

Den nytillträdda ministern Maria Arnholm vill minska löneskillnaden mellan män och kvinnor. Att kvinnor ska ha mer makt i samhället och på arbetsplatserna är självklart.

Annons

Ett bra sätt att åstadkomma en utjämning av löneskillnaderna, Maria Arnholm, vore att fokusera på de arbetsförhållanden som dagligen drabbar några hundratusen kvinnor i vårt land. Exempelvis alla dessa välfärdsföretag som saknar kollektivavtal eftersom ägarna inte vill ha en sådan reglering av löner, arbetstider och övriga anställningsvillkor. Hundratusentals kvinnor saknar heltidslön, därför att de endast får arbeta timtid/timanställning och med oregelbunden arbetsfrekvens.

Arbetsmiljö- och arbetsorganisation har ständiga – och allvarliga brister. Där finns ingen anställningstrygghet. För dessa hundratusentals kvinnor är livet en ständig kamp för överlevnad. Kommer pengarna att räcka till hyra och mat kommande månad?

När du Maria Arnholm nu vill arbeta för en löneutjämning mellan könen kan flera åtgärder göras. Ett stort steg i den riktningen skulle vara att förändra villkoren för de arbetstagare som aldrig får någon fast anställningar.

Trots att EU kritiserat Sverige för att vi tillåter arbetsgivarna att stapla visstidsanställningar på varandra för att undkomma en fast anställningar. Så bestämde för en tid sedan, din företrädare och arbetsmarknadsministern att inte göra de förändringar i Lagen om anställningsskydd, las, som flera fackliga centralorganisationer krävt. Beslutet meddelades av din nya kollega arbetsmarknadsministern Hillevi Engström.

Det är att blunda med båda ögonen och inte höra de arbetande kvinnors rop på bättre arbets- och anställningsvillkor. Det är att se bort från alla dessa kvinnor som bär upp stora delar av den offentligt finansierade gemensamma sektorn oavsett driftsform.

Kurt Söderberg, Kåsjö Klacken, Järvsö

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons