Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakt, rovdjur och demokrati

Jägareförbundet är en av Sveriges största och äldsta medlemsorganisationer. Under de 181 åren vi verkat har samtliga viltstammar, inklusive de stora rovdjuren, stärkts.

Annons

Sverige skryter gärna internationellt om att vi är världens rovdjurstätaste land. Man glömmer lätt bort att det bara är cirka 20 procent av Sveriges totala yta som bär 80 procent av alla Sveriges stora rovdjur.

Är detta en långsiktig och hållbar situation?

På Sveriges riksdags hemsida finns följande att läsa: ”Demokrati handlar om alla människors lika värde och rättigheter. I en demokrati får alla vara med och bestämma.”

Till vår stora glädje, gav tron på demokrati och vår kompromissvilja resultat, då en ny rovdjurspolitik antogs av Sveriges riksdag med 80 procents majoritet. Det innebar för vargens del ett införande av licensjakt och ett tak på 210 individer, samtidigt som ett arbete med genetisk förstärkning startade . Den politiken ligger i linje med vår syn på viltet, nämligen att friska viltstammar som förvaltas via jakt.

Vintern 2010/2011 började det stora sveket då Naturvårdsverket lade en tilldelning för licensjakten på varg som innebar att vargstammen ökade långt över det tak som riksdagen beslutat.

I augusti meddelade regeringen att det gällande riksdagsbeslutet ändrats!? Taket på 210 vargar togs bort och en utökad skyddsjakt skulle ersätta licensjakten. Naturvårdsverket fick uppdraget att komma med förslag på en utökad skyddsjakt. Nyligen lämnades förslaget i vilket det inte finns något utrymme för någon utökad skyddsjakt till regeringen.

Detta upplever vi som svek nummer två. Jägareförbundet och våra hårt prövade medlemmar visade fram till dess stor kompromissvilja med rovdjuren.

Som medlemsorganisation kan vi inte längre bara stå och se på hur demokratiskt fattade beslut helt enkelt rivs upp eller manipuleras bort.

I dag är det enskilda tjänstemän på Naturvårdsverket som helt enkelt styr över rovdjurspolitiken och indirekt över Sveriges riksdag och regering. Är detta demokrati?

Situationen blir inte bättre av att vissa tjänstemän på länsstyrelsenivå också uppför sig partiskt. Det senaste exemplet är när tjänstemän ifrågasätter forskarnas siffror beträffande minskad illegal jakt. Dessa tjänstemän slösar i vår mening bort resurser på egna utredningar och rapporter som helt saknar grund och vetenskapliga belägg.

Denna så kallade rapport släpps sedan till de stora medierna. Vi kan inte se annat syfte med detta än att smutskasta våra medlemmar. Det är dessa tjänstemän som ska skapa förtroende hos oss i glesbygd. Det är dessa personer vi drabbade ska möta över vargdödad hund eller får.

Vi har tröttnat. Vårt förtroende för vissa av länsstyrelsens tjänstemän finns inte längre.

Politiker – det är dags att återinföra demokrati i Sverige och avskaffa tjänstemannastyret.

Styrelsen i Jägareförbundet Gävleborg

Karl-Evert Hellsen

Tor Lindqvist

Berit Bodin

Ola Åström

Per Mellström

Sten-Erik Lindberg

Ulf Krantz

Kjell Johansson

Johan Bolin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons