Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill ha respekt på krogen

Fredagskvällen 6/7 bestämde mina vänner och jag oss för att gå ut på Järnvägs i Ljusdal.
Dörrvakten ber om mitt leg och granskar det noga. "Det här ser inte riktigt ut som du", säger han.

Annons

Jag förklarar att det var två år sedan bilden togs, och att jag har bytt frisyr sedan dess.

Han tittar misstänksamt på mig och frågar vad jag heter. Jag talar om mitt för- och efternamn. Då vill han veta alla mina namn. Sedan frågar han när jag är född och jag svarar, samt ger mina fyra sista siffror. Han frågar när det är och hur gammal man är när man fyller år då.

Jag börjar känna mig väldigt obekväm av hans förhör om min identitet. Till slut får jag betala och gå in.

Jag sätter mig med mina vänner. Vi har trevligt och jag berättar för dem att jag hade problem att komma in. Plötsligt kommer det fram en annan vakt som säger "Jag vill se legitimation på dig". Jag blir otroligt paff och känner mig verkligen ovälkommen, och undrar om det inte räcker att jag visade upp det i entrén?

Jag förklarar att mitt pass ligger i min väska som jag har hängt in i garderoben. "Då får du komma med här", säger han.

"Men herregud, jag är 23 år", säger jag. Det är fem år sedan jag fyllde 18 och fick börja gå ut på krogen.

Min pojkvän säger till vakten hur gammal jag är. Men han vill fortfarande att jag följer med ut.

Då säger en annan av mina kompisar vad jag heter och att jag verkligen är 23 år. Då säger vakten "Okej, då litar jag på dig". Sedan går han.

Jag blev så upprörd att jag började gråta och var tvungen att gå därifrån.

Det känns otroligt kränkande att vakterna väljer att inte lita på mig när jag säger alla mina personuppgifter och visar mitt pass, men de väljer att lita på en kille vid mitt bord som säger att han vet att jag är 23.

Om inte ens jag tillsammans med min ID-handling kan bevisa att jag är jag, hur gör jag då?

Kommer jag helt nykter och trevlig och visar upp mitt pass ska ni bete er lika vänligt som jag gör mot er. Ni får skärpa till er när ni granskar ett leg. Och framför allt, kommunicera med varandra. Jag ska inte behöva bevisa för er fler än en gång att jag är jag, och att jag har åldern inne att få vistas i era lokaler.

Jag vill inte bli förödmjukad en enda gång till när jag väljer att betala in mig hos just er för att ha roligt en kväll, när ni sedan får mig att springa gråtandes därifrån.

Katarina Grindsäter, 23 år

Järnvägs svarar:

Vi har blivit tillsagda från polis och alkoholmyndigheten att det cirkulerar många förfalskade legitimationer, och att vi måste vara mera uppmärksamma i bland annat entren.

När det gäller kontroller av legitimation, efter att du fått visa i entrén, så gäller det att alltid ha legitimationen på sig, helst om man ser ung ut, därför att bartender eller servitörer kan be att få se legitimation på den de ska servera. De är ansvariga för alkoholserveringen, vilket inte en ordningsvakt är.

Är det inte bra att vi sköter våra åtaganden, och försöker se till att alla ska kunna visa att de har åldern inne för att få bli serverade alkohol?

Grattis att du som 23-åring får visa leg ofta.

Håkan Carblom, Järnvägs

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons