Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till vindkraft av solidariska skäl

I och med maktskiftet i Hudiksvalls kommun byttes den tidigare negativa inställningen till vindkraftetablering mot en betydligt klimatvänligare attityd.

Annons

Alla partier i dagens majoritet deklarerade tydligt inför valet sin positiva inställning till vindkraften. Det grundade sig på en tidig skriftlig deklaration som senare bekräftades i en avsiktsförklaring signerad av gruppledarna för Centern, Moderaterna, Miljöpartiet, Folkpartiet och oss kristdemokrater. Med SOM-institutets mätningar i ryggen, som visar att 80 procent av svenska befolkningen är positiv till vindkraft är vi i gott sällskap.

Trots att alla i dag borde vara väl medvetna om klimatförändringarnas konsekvenser, så är det märkligt hur vissa personer, på tidningarnas debattsidor, målar upp vindkraften som ett hot som måste undanröjas. Vi får naturligtvis vara ödmjuka inför dem som tvekar inför den påverkan av landskapbilden som vindkraftverken innebär. Men det märks ändå ett tydligt samband mellan vår syn på klimatfrågan och hur vi uppfattar vindkraftens påverkan på landskapet. De miljö- och klimatmedvetna som inser att vi måste ta ställning för ett långsiktigt hållbart samhälle kan till och med se vindsnurrorna som ett vackert inslag i landskapet. De som saknar den insikten ser dem som ett fult och oönskat inslag som måste motarbetas.

Efter moget övervägande har vi kristdemokrater tagit ställning. För att så snart som möjligt nå riksdagens uppsatta klimatmål ställer vi oss positiva till etablering av vindkraft och andra förnybara energikällor. Då måste även vi i Hudiksvalls kommun inte bara ta ett nationellt utan även ett internationellt ansvar. Det förutsätter att vår nuvarande majoritet har tillräckligt stabil ryggrad för att motstå högljudda, negativa och klimatförnekande krafter.

Även om vi har fler tydliga motiv för att bejaka en vindkraftetablering värd namnet, så är den kristdemokratiska förvaltarskapstanken och solidaritetstanken tillräckligt bärande motiv. Av klimathänsyn och av solidaritet med de folk som redan i dag drabbas av klimatrelaterad torka, missväxt och hungersnöd eller översvämningar måste vi vara beredda på vissa uppoffringar.

Var och en måste vi ta ställning till om vi är beredda att acceptera en påverkad landskapsbild för att bromsa klimatförändringarna och bejaka framväxten av förnybar energi.

Var och en måste vi fråga oss vilka uppoffringar vi är beredda att göra av solidaritet med de folk som redan idag lider av klimatrelaterad hungersnöd. Saknas denna beredskap måste vi fråga oss om vår solidaritet avtar med avståndet. För oss kristdemokrater gör det inte det. Vi vill ta ansvar för utsatta människor även i fjärran länder.

Kent Sjöberg (KD), Norrbo, gruppledare Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons