Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investera för att vända utvecklingen i skolan

Den svenska skolan presterar allt sämre resultat. Andelen elever som går ut grundskolan med behörighet till gymnasiet har minskat fem år i rad.

Annons

Utbildningsminister Jan Björklund säger att det kommer att ta 10–15 år att vända utvecklingen i svensk skola. Det finns länder som visat att det är möjligt att vända utvecklingen mycket snabbare än så. Vi prioriterar fyra viktiga områden i det arbetet:

1) Stärk lärarna i sitt uppdrag. Det finns inget viktigare för en elevs resultat än att de möter en riktigt bra lärare. Vi prioriterar därför investeringar i lärares kompetensutveckling och vill se fler karriärvägar för lärare genom specialisering och forskning. Det är viktigt både för att stärka lärarna i sitt uppdrag och för att attrahera fler begåvade studenter till lärarutbildningen.

2) Stärk rektorerna i deras pedagogiska ledarskap. Rektorer är nyckelaktörer för att få en positiv utveckling i skolan. I dag överhopas rektorer av administrativa och ekonomiska arbetsuppgifter. Rektorer ska främst vara pedagogiska ledare och måste ges möjlighet och tid till att leda det pedagogiska utvecklingsarbetet i skolan.

3) Prioritera basfärdigheter i tidiga åldrar. Att kunna läsa, skriva och räkna har blivit allt viktigare i vårt moderna samhälle. Att gå alltför länge med brister i basfärdigheterna riskerar att försvåra, ja till och med förstöra skolgången för alltför många elever. Därför ska basfärdigheterna och elevernas undervisning under de första åren i skolan prioriteras, så att inte ett enda barn lämnar tredje årskurs med bristfälliga basfärdigheter.

4) Sätt likvärdigheten i fokus. En sammanhållen skola med höga förväntningar på alla elever, utan tidig sortering och stängda dörrar är grunden för att skapa en likvärdig skola med höga resultat. Det är också avgörande att resurser fördelas till skolor efter elevernas behov och detta bör därför slås fast i skollagen.

Regeringen ökar takten i felprioriteringarna. De minskar resurserna till lärares kompetensutveckling. Regeringen gör också en stor besparing på gymnasieskolan om 675 miljoner kronor, det innebär för Hudiksvalls kommun nedskärning med 2,6 miljoner och fem lärartjänster. Att komma åt ungdomsarbetslösheten, som till stor del beror på att många unga saknar fullständig gymnasieutbildning, underlättas inte av nedskärningar i gymnasieskolan. Regeringen satsar i stället på sänkt restaurangmoms vilket kostar drygt fem miljarder kronor. Vi väljer att i stället investera fem miljarder kronor i utbildning. För Socialdemokraterna är det den viktigaste framtidsinvestering Sverige kan göra.

Gerd Olsson (S)

gruppledare för oppositionen i lärande- och kulturnämnden Hudiksvalls kommun

Ibrahim Baylan (S)

utbildningspolitisk talesperson och vice ordförande i riksdagens utbildningsutskott

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons