Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Intressant om örnar i Hälsingeskogen

Kommentar till insändaren Fulknep av Bergvik skog? (12/9) skrivet av Skogsflanören samt svaret från Bergvik skog om örnarna i området Hälsingeskogen.

Annons

Jag är samordningsansvarig för Gävleborgs läns ornitologiska förenings kungsörnsgrupp. Vi arbetar på ideell basis med inventeringar, fågelskyddsfrågor, etcetera, när det gäller kungsörn i länet och har ett inventeringsuppdrag från Länsstyrelsen. Det finns en del intressanta uppgifter i insändaren och svaret som jag vill bemöta.

Först gäller det uppgifterna från Skogsflanören att slaktrester, med mera, efter älgjakten ska städas bort från området för den planerade vindkraftsparken. Det spelar en väldigt liten roll för kungsörnarna om det görs eller inte. Kan vara bra för jägarna att de kan få någon extra krona för besväret, de får nog betala rätt stora fallavgifter ändå skulle jag tro. Kungsörnarna letar föda över stora områden och kan flyga miltals i sin jakt på föda, men mycket riktigt kan det vara kadaver eller slaktrester de äter. Skulle de leta föda inom detta område kan de med några vingslag vara i angränsande jaktlags marker, om man ska se det utifrån älgjaktsperspektivet. Utanför häckningstid rör de sig mycket och snabbt i sin jakt på föda och kan mycket väl hålla till i till exempel södra Sverige långa perioder och stanna till där de hittar föda.

Men, som Skogsflanören skriver, är slaktresterna mycket riktigt till gagn för många andra arter inom området, men för kungsörnens del spelar det mindre roll.

När Bergvik skog skriver om sin strategi om att få örnarna att etablera sig på en annan plats blir jag förvånad när de skriver att ornitologer varit inblandade i strategiarbetet. Ingen från kungsörnsgruppen har varit delaktig i strategiarbetet och den bästa samlade kunskapsbasen i länet finns just bland kungsörnsgruppens medlemmar.

Dock kanske svar och rekommendationer då inte blir de som Bergvik skog vill höra. Jag har tidigare ställt mig positiv när Bergvik skog har sagt att de vill sätta upp boplattformar. Det råder en stor brist på boplatser för rovfåglar och ugglor och dessa boplattformar kan göra stor nytta och där kan Bergvik skog verkligen visa att de vill värna om naturen genom att sätta upp boplattformar i alla sina skogar.

Men att locka bort ett revirhävdande kungsörnspar från sitt revir duger boplattformarna inte till. Det är örnarna själva som väljer sina boplatser och varken vi ornitologer eller anställda på skogsbolag kan göra något åt det. Bergvik skog skriver även att de ska ha kamerabevakning av eventuella boplatser i området.

Boplats finns konstaterad i området och det vet Bergvik skog om. Som slutkläm skriver Bergvik skog i sitt svar att det finns plats för både örnar och vindkraftverk i skogen, lite patetiskt då deras ansträngningar verkar vara att locka bort örnarna.

Calle Zetterlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons