Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte nytt att använda försvarets förmågor

I tidningen (12/1) skriver försvarsminister Sten Tolgfors om hur viktigt det är med samarbete mellan Försvarsmakten och civila aktörer vid påfrestningar på det civila samhället som till exempel oljeutsläppet i Söderhamn.

Annons

Han tar även upp oljeutsläppet på västkusten i höstas, då stora mängder olja drev mot Tjörn och prisar naturligtvis denna militär-civila samverkan som ett exempel på en effekt av den nya försvarsreformen.

Alltså, ska man skratta eller gråta åt denne man...? Han vet inte eller så vill han inte veta vilka förtjänster som Försvarsmakten (med värnpliktiga) alltid gjort det civila samhället.

Hade vi inte haft de värnpliktiga från Hälsinge regemente I 14 och Hälsinge flygflottilj F 15 hösten 1985 att sätta in och hjälpa räddningstjänsterna i södra Hälsingland, så vete det f-n hur det hade gått med de svåra översvämningar som var då. Översvämningarna år 2000 var det hemvärnssoldater som hjälpte till med att stävja, för att nu inte nämna vid alla skogsbränder där värnpliktiga och hemvärn gjort insatser under åren.

Och apropå försvarsministerns insparkande av denna öppna dörr kan man ju undra hur det gick egentligen med det reformerade försvaret med yrkessoldater, beredda till insats här och insats där och gud vet vad allt de skulle vara bra till.

Hörde att ÖB Sverker Göransson oroade sig vid Folk- och försvarskonferensen för att Försvarsmakten måste ha mer pengar 2015 för att kunna ligga kvar på samma ambitionsnivå som i dag. Officersfacket utesluter inte att det kan bli fler förband som läggs ner som en konsekvens av oförändrad försvarsbudget. Yrkessoldaterna och sjömännen blev dyra spelare på Tolgforsarenan. Men det visste vi, vi som i stället ville se ett reformerat försvar baserat på fortsatt värnplikt.

Tragiskt också att få höra att Försvarsmakten försöker locka insatssoldater ur hemvärnet för att täcka upp vakanserna med kontraktsanställda soldater (det vill säga deltidssoldater) med konsekvensen att hemvärnsförbanden sannolikt blir ännu färre.

Det var bättre för – i alla fall i försvaret.

Inge Eriksson, Edsbyn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons