Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte den rätte Albert!

Bo Gullefors (BG) påpekar mycket riktigt (23/7) att Albert Einstein inte var en bekännande kristen, snarare var han en skeptiker. Jag erkänner att jag av misstag gett honom en helt felaktig roll, och det är värdefullt att den korrekta bilden av denne man kommer fram. Rätt ska vara rätt!

Annons

Det var inte Albert Einstein, utan Albert Schweizer, som jag hade i åtanke då jag önskade ge ett exempel på en allmänt erkänd och intelligent troende. Även denne Albert blev Nobelpristagare, då han 1953 erhöll fredspriset. Albert Schweitzer var inte bara en varmt troende man, utan också en sann humanist i det ordets verkliga mening.

Han ägnade sitt liv åt att bistå och hjälpa sina medmänniskor som missionsläkare i franska Ekvatorialafrika, där han byggde upp ett mycket välorganiserat, modernt sjukhus för de infödda.

Albert Schweitzer är inte ensam om sin starka Gudstro och sitt djupa engagemang för andra människor. Detta har alltid varit utmärkande för de som burit vidare den urkristna tron.

BG har också helt rätt i att jag inte är vetenskapsman, däremot har jag studerat vetenskapsfilosofi och funnit ut att den så kallade vetenskapen inte alltid är vad den ger sig ut för att vara, utan alltför ofta bygger sina påståenden på obevisade teoretiska hypoteser. Detta är speciellt uppenbart när det gäller livets ursprung och utveckling, vilket alltför många tycks blunda för.

Jag vill också i det här sammanhanget, som svar på Robin Svensk fråga (23/7), bedyra att jag inte har någon egen gud, utan respekterar endast Honom, som gett oss livet och uppehåller oss med sin livsfläkt (Se Job 34:14,15). Till honom är vi alla välkomna, när vi inser att vi behöver honom för att leva det liv han har skapat oss för.

Däremot ställer jag mig mycket skeptisk till att denne Gud kommer att förlänga det lidande som vi själva drar på oss genom att medvetet avvika från de livsprinciper han så tydligt gett oss i sitt ord. Mänskligt övermod och gudsförakt kan inte sluta i något annat än en rättvis och slutgiltig dom, där vi var och en får ta konsekvensen av vårt val (Pred. 12:14).

Jerker Sjölander

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons