Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte bara vinnare på en marknad

/
  • Att låta friskolan få utöka antalet platser, skulle påverka kommunens del av skolan negativt, skriver Vänsterpartiet i Bollnäs.

Svar till Åsa Äng Erikssons (M) och Olov Nilsson Strängs (BP) två insändare i Ljusnan (4/12). Till skillnad mot de båda tycker Vänsterpartiet att alla våra barn är lika viktiga, även de som inte kan eller vill välja skola.

Annons

 Vi har läst den senaste PISA-rapporten och dragit slutsatsen, att med skolans marknadsanpassning, vinstdrivna skolor och fritt skolval, så gjorde de sämre skolresultaten sitt intåg. Och har man läst rapporten så förstår man att friskola inte är lösningen. Det är bara två länder som visar upp sämre resultat än Sverige det vill säga Mexiko och Chile. Sverige och Chile är för övrigt de länder som har de mest marknadsanpassade skolorna i världen.

Att låta friskolan få utöka antalet platser, skulle påverka kommunens del av skolan negativt. Som bekant får inte alla barn plats i friskolan även om de utökar, och kommunen måste enligt lag bedriva skola. Detta kan ställa till det rejält, för resultatet kommer att bli en kraftigt segregerad kommunal skola, med ökande krav på kommunen att lägga in mer pengar i sin egen verksamhet för att försöka kompensera segregeringen. Skollagen säjer dessutom att, lika mycket pengar som den kommunala skolan satsar på sina egna elever, lika mycket måste den ge till friskolans elever. Fler friskoleplatser är alltså kostnadsdrivande för kommunen.

Dessutom tillkommer så kallade skolpliktskostnader, kostnader för att gå med överkapacitet för både lokaler och lärare i kommunal regi, eftersom kommunen har det slutliga ansvaret att ge barnen en skola, ifall någon friskola skulle gå i konkurs. Man räknade för några år sen ut, att varje elev som går i en friskola, kostar kommunen 25 000 kronor mer än i kommunal regi. Nu några år senare med prisuppräkningar torde kostnaden ha ökat.

Om man då drar lite slutsatser av detta, kan man se, att friskolor ökar segregeringen, de verkar också kostnadsdrivande för kommunen, och gör att den inte kan anpassa sig utifrån sitt verkliga elevunderlag, och kan därmed inte heller hålla sig inom rimliga ramar och nyckeltal för skolkostnader. Och slutligen, så ger konkurrensen inte heller några bättre resultat, i alla fall inte för de elever som blir kvar inom det kommunala, som med krympande medel måste försöka kompensera upp de brister som skapats av konkurrensen.

V vill inte ha en sån skola, det säjer sig självt, att på en marknad finns inte bara vinnare, det finns förlorare också. Vi vill ha en skola som är likvärdig för alla, där eleverna får det stöd och den hjälp de behöver hela vägen för att lyckas, oavsett varifrån man kommer eller vilken grund man står på. Det är bara möjligt om skolan betraktas som den rättighet det är, istället för att vinstintresset ska gå före eleverna. Våra barn ska inte behöva vara brickor på en marknad, olika mycket värda, de är alla lika mycket värda och då borde man inte göda det system som segregerar.

Vänsterpartiet Bollnäs

genom Maria Mörk

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons