Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Ynkligt att Region Gävleborg överger Nordanstigs kommun

Regionledningen lämnar en kommun som har en åldrande befolkning som på sikt kommer att ha större behov av en väl fungerande hälso- och sjukvård, skriver Yngve Nilsson. Regionrådet Tommy Berger svarar direkt.

Annons
Per Granström, Hälsingeläkarna, och regionrådet Tommy Berger berättade i februari att Hälsingeläkarna AB tar över ansvaret för primärvården i Nordanstig.

Den 27 februari meddelar regionrådet Tommy Berger (s) i en artikel i Hudiksvalls tidning att region Gävleborg lämnar hälsocentralen i Bergsjö.I praktiken innebär det att region Gävleborg lämnar ansvaret för all hälso- och sjukvård i Nordanstigs kommun. (Folktandvården undantagen)

Regionledningen lämnar en kommun som har en åldrande befolkning som på sikt kommer att ha större behov av en väl fungerande hälso- och sjukvård. Insatser som kommer att kräva samarbete med kommunens representanter och ansvariga.

Läs också artikeln: Nordanstig får en hälsocentral med tre mottagningar: "Bättre än vad vi erbjuder idag"

Nu kommer hälso och sjukvården i kommunen att bedrivas helt utan politisk styrning och insyn. Har regionledningen fört några samtal med kommunledningen i Nordanstigs kommun innan detta beslut? Hur har samråd med personalen på hälsocentralen i Bergsjö genomförts innan dom fick detta besked i HT ?

Regionrådet säger att det kommer att bli mycket bättre sjukvård i Nordanstig med detta beslut. Jag trodde i min enfald att det är region Gävleborg som bedriver den bästa hälso- och sjukvården i länet.

Jag önskar framgång för Hälsingeläkarna som nu får ett stort ansvar att bedriva en hälso- och sjukvård som väl svarar upp till de behov som finns i kommunen. Jag hoppas att det är ett gott avtal ni tecknat med regionen som främjar personalen och leder till utveckling.

Jag tycker det är ynkligt att Region Gävleborg överger kommunen.

Yngve Nilsson

Svar direkt: Hälsingeläkarna har visat intresse för att utveckla sin verksamhet och etablera mottagningar på flera orter i Nordanstigs kommun, däribland Bergsjö. Det är en utveckling som ligger i linje med det inriktningsbeslut om god och nära vård som en enig nämnd beslutade om i december förra året. För att göra det möjligt för Hälsingeläkarna att genomföra sin verksamhetsidé, lämnar Region Gävleborg verksamheten i Bergsjö, men tar fortsatt ansvar för vården genom att följa upp den via Hälsovalskontoret. Vid hälso- och sjukvårdsnämndens senaste möte beslutade M, L, KD, SD, S, MP och Sjukvårdspartiet att bifalla förslaget.

Harmångers hälsocentral kommer att fortsätta verka som vanligt, med tid för både akut verksamhet och bokade besök. Utöver detta planeras mottagningar i Bergsjö, Gnarp och Hassela fem dagar i veckan, med tillgång till läkare vissa dagar i veckan. När det gäller familjecentral och barnavårdscentral så är planen att de ska finnas kvar i Harmånger och Bergsjö.

Vården i länet behöver på olika sätt komma närmare invånarna, bl a geografiskt. När en aktör kan etablera sig på flera orter i området, närmare patienternas hem, så innebär det en förbättring för invånarna. Nu blir det fler ställen i kommunen att söka vård på.

Tommy Berger (S), regionråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons