Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Svenskt kött, slaktat i Sverige, men förpackat i ... Polen! –Ska man skratta eller gråta, Scan?

Hur tänker Scan då man skickar svenskt bacon ända till Polen för att skivas och förpackas? Ska vi tänka på klimat och transporter så rimmar detta illa, tycker signaturen Tack för ordet. Scan ger svar direkt.

Annons
Svenskt kött uppfött, slaktat och styckat i Sverige  – men skivat och förpackat i Polen. Varför? undrar insändarskribenten.

Jag är väldigt noga med att köpa svenskt kött. Så när jag köpte Scans skivade bacon var jag trygg, för det står ju på framsidan svenskt kött, det är till och med en bild på en bonde där det står, "din middag min framtid". Men, när jag skulle tillaga baconet så råkade jag börja läsa det finstilta på baksidan.

Där står, "svenskt kött uppfött, slaktat och styckat i Sverige". Så långt så bra. Men sen står det "skivat och packat i Polen".

Men varför och hur tänker Scan då? Köttet ska alltså skickas till Polen först och sen tillbaka till Sverige, än en gång: varför? Köttet finns ju här, går det inte att skiva och packa det i Sverig? Vi ska ju tänka på klimatet och transporter, så detta rimmar ju väldigt illa.

Tack för ordet

Svar direkt: Vi förstår att det här kan låta motstridigt, men faktum är att vi får en lägre klimatpåverkan tack vare vår anläggning i Polen. Allt kött som används i Scans bacon är svenskt. Djuren är födda, uppfödda, slaktade och styckade i Sverige. Från vår anläggning i Kristianstad fraktar vi baconprodukter till Polen för att skivas och paketeras. Transporten mellan Kristianstad och Polen går med reguljär båttrafik och medför därmed inga extra utsläpp. Transporterna på land är extremt korta då båda anläggningarna ligger nära färjelägena.

I Polen har HKScan-koncernen en väldigt modern anläggning som är specialiserad på bacon. Här förädlar vi samtliga av våra baconprodukter till både Sverige, Finland, Danmark och Baltikum. Med en storskalig produktion blir vi mer miljöeffektiva då stora volymer kräver en lägre energianvändning. Vi minimerar matsvinn och kan optimera förpackningsmaterial. Storskalig produktion är idag det mest miljöeffektiva sättet för att bedriva livsmedelsproduktion.

Cecilia Ibson, Communications Specialist Scan

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons