Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

INSÄNDARE: Hur tänker du, Ola Wigg? undrar Vänsterpartiet

Petra Modée och Vänsterpartiet i Nordanstig ställer i sin roll som opposition, ett antal frågor till kommunstyrelsens ordförande. Hur kommer Ola Wigg arbeta med personalpolitiken, jämställdheten och klimatarbetet?

Annons
Petra Modée, Vänsterpartiet Nordanstig.

Nordanstig har till slut fått till en ”majoritet” och en opposition – eller två. I den processen hamnade Vänsterpartiet i opposition. Det är förstås tråkigt – alla politiker vill såklart sitta med och styra – men vi lovar att vi kommer att driva på för att Nordanstig ska ha ett så bra läge som möjligt inför nästa mandatperiod. Därför har jag några frågor till kommunstyrelsens ordförande, Ola Wigg.

Vi i Vänsterpartiet har bestämt oss för att prioritera personalfrågorna: arbetsvillkor, arbetsmiljö, sjuktal osv, därför att vi ser hur de har kommit i kläm under den här åtstramningsprocessen. Jag hör flera i personalen som beskriver hur de går på knäna och att kvaliteten blir lidande av de höga sjuktalen och oron över att inte veta vad som komma skall.

Hur tänker du, Ola Wigg, hantera de höga sjuktalen? Hur tänker du förbättra arbetsmiljön? Hur tänker du tillse att all personal mår bra och att rutiner efterlevs?

En annan fråga som vi kommer driva är arbetet med CEMR-deklarationen (den europeiska deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män). Jag ställer en direkt fråga till dig, Ola Wigg, för du är den högsta ansvariga politikern: hur går det egentligen med den där handlingsplanen? År 2007 – alltså för tolv år sedan – skrev kommunen under CEMR-deklarationen, men ännu har kommunen inte fått till någon handlingsplan (den borde ha varit på plats senast 2009). Det senaste vi hörde var att den blev återremitterad från kommunfullmäktige. Kommer vi att få se en handlingsplan innan din mandatperiod är över?

Den tredje frågan som Vänsterpartiet kommer driva och som jag vill ha svar på handlar om miljö- och klimatarbetet. Sedan några år är Nordanstig medlem i SEKOM, Sveriges ekokommuner, men vem har egentligen ansvaret för det arbetet? Vilka politiker har ansvaret för att miljö- och klimatarbetet inte försummas?

Som nytillträdd ordförande ser jag det som min särskilda plikt att arbeta för att dessa tre frågor hålls aktiva och inte glöms bort i den allmänna besparingsivern. Alla tre frågorna är mycket viktiga för kommunen.

Jag hoppas att även du, som kommunstyrelsens ordförande arbetar med dessa frågor och jag vill att du betänker att en besparing på personalen nästan alltid leder till ökade kostnader, att alla vinner på ökad jämställdhet och att vi bara har ett jordklot och klimatarbetet kan inte vänta till morgondagen.

Petra Modée, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons