Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Insändare: Djupt olyckligt att Svenska motståndsrörelsens demonstrationsansvarige har dold identitet

På lördag möts två helt olika krafter i grundlagsskyddade demonstrationer för och emot mångfald och rasism.

Annons

Flera unga och modiga kvinnor från Bollnäs arrangerar en manifestation och får skylta med namn och personnummer i demonstrationstillståndet som är en offentlig handling som kan läsas av alla.

Svenska motståndsrörelsen som är en odemokratisk gruppering och enligt många bedömare nazistisk slipper skylta med sin identitet.

Den svenska yttrandefriheten är unik och grundlagsskyddad och ger i princip alla rätten att anordna demonstrationer för att väcka opinion, ge stöd eller protestera mot upplevda orättvisor.

Grundlagen ger ytterst få begränsningar för den som önskar demonstrera; risk för epidemi kan stoppa tillståndet och pornografiska akter får inte heller förekomma, men som sagt är undantagen försumbara, vilket är mycket bra och själva grunden för yttrandefrihet

Demonstrationstillståndet är en offentlig handling där man uppger namn och personnummer och adress på den som ansöker om tillståndet samt i stora drag vad man kommer att göra ( hålla tala, gå från punkt a till b) och så vidare.

Svenska motståndsrörelsen har valt att söka demonstrationstillstånd via en medlem som har skyddad identitet och fått tillstånd.

Det är djupt olyckligt att en ”okänd” person står som arrangör och ansvarig för detta torgmöte eftersom det inte ger någon annan än polisen möjlighet att granska mannen.

Inte någon privatperson, ingen annan myndighet och inte heller medierna kan ge en bild av denna persons lämplighet och bakgrund.

Själva grunden för vår demokrati är öppenhet och offentlighet liksom mediernas möjlighet till granskning och förmedla information till läsarna och lyssnarna liksom att locka till debatt.

När det gäller manifestationen för mångfald och mot rasism där demonstrationsansökan är undertecknad av en 17-årig kvinna finns personnummer, adress och till och med mobiltelefonnummer med på tillståndet. Helt enligt ordningslagen.

Hon är alltså väldigt anträffbar och i demokratiska anda tillgänglig för alla och envar.

Jag ställer frågan om det verkligen ska vara möjligt att vara anonym arrangör av en demonstration. Anonymiteten innebär ju också att medierna liksom allmänheten inte kan bedöma polisens överväganden vad gäller säkerhet och förtroendet gentemot den anonyme arrangören. Det blir också omöjligt för mediernas berättigade granskning om den anonyme arrangören misslyckas med att hålla ordning på sitt torgmöte eller om man bryter de löften man ställt till polisen eller inte följer tillståndets regler.

Det är motiverat att lagstiftarna, riksdagspolitikerna, tittar på frågeställningen om det ska vara möjligt att ha anonyma demonstrationsarrangörer (oavsett vilken organisation eller gruppering det gäller) och vilka konsekvenser det får och om det verkligen ligger i grundlagens anda om så stor yttrandefrihet och öppenhet som möjligt.

Leif Eriksson

chef och ansvarig utgivare

Sveriges Radio Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons