Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen konsult med rätt chef

Svar på insändare 27/10 från Maja i glesbygd som vill ha svar från landstingspolitiker i norra Hälsingland: Vi förstår att personal, barnfamiljer och övriga medborgare känner oro över den rådande situationen på barnkliniken.

Annons

Barnkliniken i Gävle har på olika sätt figurerat i media bland annat angående den stora bristen på barnläkare och barnsjuksköterskor. Vi är väl medvetna om detta men också medvetna om att situationen på barnkliniken i Hudiksvall är ännu mer bekymmersam. Vid flera tillfällen under våren och hösten 2011 har frågan på vårt initiativ debatterats i landstingsfullmäktige.

Det viktigaste motivet till att divisionalisera sjukvården med införande av länsgemensamma kliniker var att det skulle garantera rättvis sjukvård av hög likvärdig kvalitet i hela landstinget. Här finns således mycket övrigt att önska.

Vi förstår att det väcker ilska och förvåning att landstingsledningen anlitar en mycket högt avlönad konsult samtidigt som personalen spar på småsaker för att få budgeten att gå ihop. Vi anser att det var mycket olyckligt att barnkliniken under våren 2011 tackade nej till en mycket kompetent barnläkare med chefserfarenhet från barnkliniken i Uppsala som ville bli verksamhetschef på barnkliniken. Med dennes kunskap och kontaktnät med andra barnläkare ute i landet hade barnkliniken sannolikt snabbt kommit på fötter igen utan insatser från en extern konsult.

Valet av chefer i landstingets sjukvårdsverksamheter har flera gånger varit mycket märklig och stått i strid med fackföreningarnas och personalens önskemål. En interpellation angående policy vid chefstillsättningar har skrivits och frågan har debatterats vid landstingsfullmäktige i oktober.

Vi vill verka för att alla barn i landstinget ska få den vård de behöver oberoende av bostadsort och att de inte ska behöva resa längre än nödvändigt för att få vård.

Ann-Britt Lindmark-Lagerwall (MP)

Margareta Sidenvall (KD)

Alf Norberg (V), ledamöter i landstingsfullmäktige från norra Hälsingland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons