Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen jul om 50 år?

Snart är det dags igen, med för väldigt många årets favorithögtid.

Annons

Den vita snön täcker marken och gör vardagen ljus även i mörkret och miljontals med värmeljus lyser upp hushållen i Sverige.

Vi julhandlar, äter gott, träffar våra nära och kära och ja, det låter ju nästan för bra för att vara sant. Men hur länge till kan vi njuta av denna fantastiska stämning? Hur kommer julafton att se ut om 50 år? Hur länge till kan vi kolla ut genom fönstret och mötas av den vita snön?

Enligt klimatforskning hos SMHI har de 13 varmaste åren som uppmätts inträffat under de senaste 15 åren och bara där har vi ett bevis på hur otroligt fort det går med klimatförändringarna, och det är vårt ansvar för att sätta stopp på det här, är det rättvist att sätta dina barn eller barnbarn i sitsen för ta reda på allt skit efter dig?

Är det rättvist att de ska få ta smällen av miljöförstöringen som är i full gång just nu, är det rättvist att de kanske aldrig får klä sig med overaller, göra snö änglar och snögrottor under vintern, vara ute i skogen och plocka bär utan att vara rädda för att de ska vara förorenade?

Kom ihåg att det är ni vuxna som ska lära oss yngre hur vi ska vara mot världen, det är ni som ska vara förebilder för oss och visa oss hur vi ska ta hand om vår värld och samhället. Men just nu lär ni oss mer om hur vi inte ska göra (på miljöfronten). Människan vill bara ha mer och mer av allt, vi blir aldrig nöjda men varför kan vi inte bara tänka på vad vi har i stället för allt vi inte har? Skulle inte det göra oss lyckligare?

Jag vill kunna åka pulka med mina barn och dricka varm choklad med dem, göra snölyktor och bygga snögrottor och njuta av julen som den är i dag.

Hur mycket begärt är det egentligen?

Elin Forsberg

naturvetenskapsprogrammet Hälsingegymnasiet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons