Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen energi ur luft

Annons

Svar till Kjell Söderlund (18/8).

Bränsleceller drivs av reaktionen mellan väte och syre. Syret (O) har man oftast i ren form (oxygen, O2) eller så använder man luft. Problemet med luft är att den måste renas från svavel och andra föroreningar innan den används. I vissa sammanhang använder man väteperoxid som syrekälla. Vätet (H) kan bland annat framställas genom elektrolys av vatten. (Med hjälp av el från vindkraftverk.) Vid rötning av biologiskt avfall bildas det en liten del vätgas, forskning pågår för att utveckla denna process.

Det vanligaste sättet att framställa vätgas är i dag dock via crackning av kolväten (gas och olja). Oftast genom sönderdelning av fossilgas (metan) med vattenånga och en nickelkatalysator. CH4 + H2O > CO + 3H2. Kolmonoxiden (även kallad gengas) som bildas kan också användas för att tillverka vätgas tillsammans med vattenånga över en järnoxidkatalysator. CO + H2O > CO2 + H2.

Det finns även bränsleceller som drivs direkt av metanol och andra kolväten, restprodukten blir då också koldioxid och vatten.

Det vill säga bränsleceller drivs i dag mest av fossila källor.

Det kan också frigöras vätgas vid mycket höga temperaturer med zirkonium som katalysator, det sker oftast vid härdsmältor och andra kärnkraftolyckor.

Att som Kjell tro att det går att få energi direkt ur enbart syre är ungefär lika befängt som att hävda att kärnkraften är säker och lönsam. Hur vi än gör så har vi ändan bak. Om jag får välja så ser jag hellre några vindkraftverk än en kalhuggen skog med svamp förgiftad av radioaktiva utsläpp.

Olov Östlund

snurrstolspilot

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons