Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen doktor för oss i glesbygd

Nu har det hänt igen. Friggesund och Bjuråker har blivit av med ytterligare en del av den offentliga servicen.

Annons

Läkarstationen i Friggesund har återigen minskat på bemanningen. Från och med januari har landstinget inte råd med att ha läkare på plats mer än en dag i veckan.

Det ska sparas pengar och då är det naturligtvis glesbygden, som ska spara. Varför det? Jo, för att vi är få, som stad och landsting inte bryr sig så värst mycket om.

Och därför att där är det inte så många röster att förlora.

Tidigare under åren har vi förlorat post, bank, tandläkare, affär, högstadium, kommunalkontor, med mera. Närmaste läkare större delen av veckan finns nu i Delsbo. Drygt en mil härifrån. Och avståndet för de som bor uppe i yttre byarna blir över tre mil.

Det måste vara betydligt mer miljöriktigt och energibesparande att en bil åker en och en halv mil än att hundra kör samma väg eller längre. Här i Bjuråker bor i alla fall 2 000 personer. Och många är äldre.

Här ska vi vara nöjda med en doktor en dag i veckan. Och dessutom en, som inte har tid eller befogenhet att åka ut på sjukbesök. I Friggesund finns ett äldreboende (Freja) med cirka 50 boende. Samt en skola med över 100 elever.

Har inte landstinget tänkt på att äldre och även skolbarn ibland behöver ha en läkare nära till. Den här besparingen är bara skenbar. Det går säkert lätt för landstinget att visa att man spar pengar. Men det man tar in på gungorna förlorar man ofta på karusellerna. Vi anser att man inte alls tar hänsyn till människors behov, besvär, onödiga extra resor, väntetider och så vidare.

Styrelsen för

Bjuråkers Centerorganisation

genom Harry Persson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons