Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Infrastruktur med eller utan politiskt ansvar

Politiker i helig allians säljer sin programmerade religion som arbetslinje.

Annons

Men det ska inte vara så himla enkelt, att med någon linje kunna komma till jobbet – i alla fall inte med spårtrafik. MP:s Gunvor G Ericson påstår nyligen i SvD att vi har en järnväg som är byggd för 1800-talets slut. Denna analys konverterar ju väl med före detta partiledare Ulf Adelsohns (M) alarmerande syn på att rikets tåg körs som museijärnväg.

Men ”linjemästaren” är trofast och ser framför allt till, att när det nu finns så bra avdrag, ska det väl ändå inte vara så enkelt att komma någonstans med spårtrafik.

SvD skriver vidare om järnvägen: ”Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd håller med om att järnvägen är eftersatt och behöver byggas ut, och säger det är något som regeringen satsar på. Behovet är eftersatt när det gäller underhåll och investeringar. 2011 sköt vi till 800 miljoner extra till bland annat vinterunderhåll. Och i och med budgeten för december har vi skjutit till ytterligare 3,6 miljarder för drift och underhåll, säger Catharina Elmsäter-Svärd.”

Men regimen har ju helt enkelt valt bort just järnvägstrafiken och hoppas ändå att slippa oredliga tankar under resor, kanske till jobb som ändå inte skapats bortom årliga 100-miljarders jobbskatteavdrag! Slappa hjärnors släpp i regeringsterapi byter fot och tar nya tag i ständigt kaos. Det ges ett ägarebefriande och redligt sceneri: Absolut vodka, bilprovningsspektakel, apotek med eller utan hjärtat, skattefria transfereringar till exempel som Carema i sällskap med Fria skolor. Vem har frågat efter dessa dogmatiska ansträngningar? Är detta ett substitut till satsning på infrastruktur i ett utdraget elände? Ges det lindring i resursbortfall, en resa bortom skuggan av lurade avdragare? Förr eller senare blir ju de flesta ändå högskattebedragna pensionärer!

Men, kan inte reavinstintäkter gå till investeringar i infrastruktur? Måste verkligheten tävlas bort med röstköp i val! Ur fundamentalismens kreativa portfölj ses nu resursers planerade utrymningar i hetsad massflykt. Har Elmsäter-Svärd i agendans avvägning och i god vilja nu visat upp 3,6 nya miljarder? Har beloppet kanske hämtats bortom ett skämmigt 100 miljarders avdragssläpp, högskatteprogrammet för pensionärer eller skattetransfereringar till Cajmanöarnas vänner? Eller är det bara ett enkelt jobbskatteschabbel?

Det ska alltså trots allt få lysa lite över museum eller järnvägsliknande verksamheter, men inte mera. Detta kan ju tyckas helt förskräckligt i dagens sken! Behovet kan till och med mätas och ses i hela procent av regeringens dogmer, men ses under fri fart utför.

Läste också på SVT:s hemsida att vår järnväg är den sämsta norr om Bangladesh.

Se där, målet har överträffats!

Jan Thollin

Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons