Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Informera om egenanställning

/

I dag är arbetslösheten i Gävleborg 10,5 procent. För att minska arbetslösheten måste alla möjligheter tas till vara, skriver insändarna som får Svar direkt av AF.

Annons

Därför bör Arbetsförmedlingen uppmärksamma egenanställningar som en väg in på arbetsmarknaden.

Fler människor måste få möjlighet att arbeta och försörja sig själva. Det är nog de flesta överens om. Någon enskild åtgärd som kan få bukt med arbetslösheten existerar inte, utan det finns många olika vägar till arbete. En sådan möjlig väg är egenanställning.

Allt fler börjar nu få upp ögonen för egenanställningar, som innebär att man som arbetstagare själv utvecklar sin karriär via ett egenanställningsföretag. För den anställde innebär det bland annat ett lägre risktagande och minskad administration jämfört med att starta eget. Samtidigt har egenanställningsföretaget det fulla arbetsgivaransvaret, betalar lön, sjuklön och försäkrar den egenanställde.

Vi är övertygade om att många av de arbetslösa i länet skulle kunna pröva om egenanställning kan vara en möjlig väg till arbete för dem. Faktum är att många egenanställda redan i dag kommer från arbetslöshet eller studier.

Problemet i dag är att det är så få som känner till att man kan arbeta som egenanställd. Därför behöver politiker, näringsliv och myndigheter hjälpas åt för att öka kännedomen.

Många arbetslösa vågar i dag inte starta företag eftersom Arbetsförmedlingen inte ger tillräckligt stöd till den som vill starta eget. Men egenanställningar ger nu alla som vill starta eget möjligheten att våga pröva sin företagsidé utan att riskera något.

Arbetsförmedlingens övergipande mål är att underlätta för arbetssökande och arbetsgivare att hitta varandra. Därför borde också Arbetsförmedlingen systematiskt informera de arbetssökande om egenanställning. Varje arbetssökande måste få information om alla möjligheter som står till buds för att ta sig in på arbetsmarknaden.

Vi vill därför uppmana Arbetsförmedlingen i Gävleborg att informera de arbetssökande om möjligheten till egenanställning. Tillsammans kan vi inspirera fler arbetssökande att förverkliga sina drömmar och skapa nya jobb.

Stephen Schad

vd Frilans Finans

Solveig Zander (C)

riksdagsledamot, socialförsäkringsutskottet

Svar direkt

Tack för att ni lämnar synpunkter på hur vi kan bli bättre!

Arbetsförmedlingen håller med om att det inte finns någon enskild åtgärd eller insats som kan få bukt med arbetslösheten i länet, vi måste hjälpas åt och dessutom använda varenda möjlighet som finns för att fler ska kunna komma ut i arbete. En sådan möjlighet är just egenanställningar, som även vi på Arbetsförmedlingen tycker är en bra väg för vissa arbetssökande. På vår hemsida finns också information om egenanställning, men vi kan säkert bli bättre på att informera om den här möjligheten i våra möten med arbetssökanden.

Christina Storm Wiklander

marknadschef marknadsområde Södra Norrland

Mohammed Chabchoub

chef Arbetsförmedlingen Söderhamn

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons