Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Informell maktstruktur hot mot demokratin

Ledarskap är att få människor med sig. Det socialdemokratiska ledarskapet i Ljusdal skapar konflikter genom att ställa olika intressen mot varandra.

Annons

Det senaste exemplet står ordföranden i omsorgsnämnden för när han pressade omsorgschefen att ändra sitt beslut om semesterplanering för jul och nyår.

Genom det ställdes personal mot de äldres och handikappades behov. Men också den socialdemokratiska maktapparaten mot omsorgsförvaltningens chefer.

När Socialdemokraterna i minoritet leder kommunen utan att lyssna och utan att ha förmågan att balansera olika intressen skapas konflikter som sedan konsekvent skylls på dem som inte håller med. Det är de som är bråkiga och tjafsar. Konflikterna hämmar kommunens utveckling. De blir heller inte mindre av att Socialdemokraterna gärna vädrar dem i massmedia. Allt för att sätta tryck på dem som inte håller med.

Det var Socialdemokraternas representantskap, högsta beslutande organ på kommunal nivå, som uppmanade ordföranden i omsorgsnämnden att söka få en omprövning av beslutet om semesterplanering. Samma representantskap uppdrog åt kommunstyrelsens ordförande att ta initiativ så att det kommunala personalprogrammet ses över. Ordföranden har tagit ett sådant initiativ.

Det socialdemokratiska ledarskapet utgår således från representantskapet. De uppmanar och uppdrar åt de socialdemokratiska ordförandena att agera. Kommunen har därigenom en informell maktstruktur som leder oss. En struktur som inte finns i kommunallagen.

Vilka möjligheter har de socialdemokratiska ordförandena i nämnder, kommunstyrelse och kommunfullmäktige att lyssna och balansera olika intressen med dessa beslut i ryggen? Hur leds kommunen? Vad betyder det för demokratin?

Demokratin stärks inte heller av att ordföranden i representantskapet i en insändare (LjP 9/10) sätter besluts innehåll före formen. Formen som i detta fall är demokratin. Det är de valda ledamöterna i omsorgsnämnden som kan ändra delegationsordningen till omsorgschefen och sedan ändra hennes beslut. Om den ordningen, formen kan ändras beroende på socialdemokratiska beslut i representantskapet, då är demokratin i fara.

Ledarskap är att få människor med sig. Maktutövning något helt annat.

Lasse Molin (M), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons