Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrott och näringsliv kan samverka för idrottsturism

Vi företag, som initialt tillsammans bildade aktiebolaget Hällåsen Arena AB, gjorde detta för att få till en plattform att arbeta ifrån.

Annons

Detta för att se om man i Söderhamn utifrån en vision kan arbeta systematiskt och tillsammans, steg för steg mot ett visionärt mål där ett konkret mål, som en inomhusarena kan anses vara, mycket väl kan platsa.

Visionen är att bygga upp Söderhamn, som en attraktiv plats att förlägga idrottsevenemang av olika slag där deltagarna till största delen kommer från övriga landet och på sikt från andra länder, idrottsturism.

Det finns redan en bra grogrund för detta. Med Hällåsen i kombination med närliggande anläggningar – Hällmyra och Flygstaden, andra idrottsanläggningar och en stor natur, har Söderhamn stor potential att utvecklas till en stark aktör inom idrottsturism. Alla dessa anläggningar utgör ett stort investerat kapital, som bör användas i högre utsträckning och på ett bättre kommersiellt sätt.

Att kunna erbjuda bra arrangemang inom olika idrotter, för män/kvinnor/ungdomar och seniorer från södra och mellersta Sverige, Norge, Finland, ja varför inte på sikt norra Europa, tycker vi borde kunna vara möjligt. Vi har redan anläggningar och transport/boende kapacitet för stora cuper i olika idrotter om vi bara samarbetar.

Vi kan erbjuda ungdomar möjligheter att träna och spela cuper, samtidigt som föräldrar och andra kan titta på eller göra egna aktiviteter, för att senare göra saker tillsammans. Skärgården inte minst.

Vi ser i detta sammanhang att en inomhusarena med möjligheter till olika arrangemang, konstgräsplaner samt i framtiden ett motorstadion skulle gynna idrottsturism. En näringslivssatsning som vi bör ha stora möjligheter att lyckas med i Söderhamn.

Om vi ger oss den på att nå visionen om idrottsturism med övriga arrangemang, skapar dessa arbetstillfällen och intäkter till kommunen och kommer att stärka hela samhället blir Söderhamn en attraktivare ort.

Men vi måste samverka kring målet, kommunen, företagen, idrotten och allmänheten och gå systematiskt fram steg för steg och börja med ett utbud vinterlovet 2013.

I en satsning som i stort sett gynnar hela kommunen måste alla dra sitt strå till stacken. Det innebär att kommunen bör medverka i finansieringen liksom att några företag satsar mer än andra. Men mest av allt måste ideella resurser inom idrotten satsa, men där tror vi inte att skon klämmer. Det är de vana vid.

Vi tror att Hällåsen Arena AB är början på den plattform, som ska kunna hålla ihop och driva det samarbete som krävs för att nå visionen.

En av förebilderna är Destination Gotland (Idrottens ö), som med ett framgångsrikt koncept lyckats med idrottsturism.

Stig Olof Elmelind, Pepab, Kjell Sahlin, SE konsult, Kent Olsson, Instumentmontage, Patrik Holm, Elektrolindningar, Johan Bengtsson, Flygstaden AB, Lars-Göran Johnson, Guldrutan Kafferosteri AB, Arild Frånberg, Söderhamns Industrigrupp, Olle Modin, Miljö AB, Hans Ringshamre, Hans Alvar i Ringa AB, Lars-Göran Lönn, Lönns Buss AB

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons