Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Idrott bra för integrationen

Flyktingströmmarna i världen har en tendens att öka. Det finns flera orsaker till detta. I och med en pågående klimatförändring, kommer förmodligen extrema vädersituationer att uppstå, och som slår hårdast mot fattiga människor i utvecklingsländer.

Annons

Konflikter, våld, förföljelse och fattigdom är andra orsaker till att människor flyr från sina hemländer.

Sverige är ett rikt land, som utan invandring skulle ha en negativ befolkningsutveckling. Vi kommer under de närmaste årtiondena att få en mycket kraftig ökning av äldre och äldre-äldre människor. Det i sin tur skapar ett behov av arbetskraft som ska ta hand om dessa människor. Utan invandring skulle vi få det svårt att klara av detta.

Dessutom väljer många av oss att arbeta inom vården i Norge där lönerna är högre.

I dag har vi cirka 250 personer utlandsfödda som via Migrationsverket bor i vår kommun. Dessutom kommer 50–70 flyktingar till vår kommun varje år. Vi har alltså ett stort antal utlandsfödda som på ett eller annat sätt ska integreras i vårt samhälle. Språk, kultur och social gemenskap är inte alltid det lättaste att lära sig.

Många av dem är ungdomar och intresserade av sport, speciellt killar och fotboll.

Jag har pratat med integrationsenheten inom BUN om detta, och man kommer att bjuda in våra fotbollsföreningar till en träff under januari. Kanske skulle man bredda den inbjudan till att gälla alla idrottsklubbar inom kommunen. För att öka intresset från föreningarnas sida skulle kommunen ha någon form av morot att erbjuda.

Ingvar Persson (M), oppositionsråd

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons