Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ideologin är viktig

Att politiska partier bryter mot sin ideologiska grundsyn, straffar sig i längden. Som exempel kan nämnas Centerpartiets svek mot glesbygden, Socialdemokraternas vandring åt höger, Kristdemokraternas placering till höger om moderaterna vid politiska beslut.

Annons

Ett parti med en kristen grundsyn borde hamna längre till vänster, med rättvisa och solidaritet som främsta mål. Moderaternas samhällsvision präglas av större valfrihet mellan privat och offentlig sektor. För att uppnå detta måste man försvaga den offentliga sektorn. Solidaritet och rättvisa kan bekämpas genom att gynna redan starka grupper i samhället. Skattesänkningar åt människor som har ett arbete att gå till är ett sätt att minska solidaritetskänslan. Att öka klyftorna i samhället är ett användbart sätt att minska den totala sammanhållningen.

Massutbud av arbetskraft – gärna skattesubventionerad – sätter press på lönerna. Genom att sänka skatten för arbetstagare och samtidigt kräva låga löneökningar, kan man få samhället att betala en del av den lön som annars näringslivet varit tvungen att betala.

Skattesubventionerad hemhjälp kan ytterligare bidra till ett bättre liv för redan gynnade grupper i samhället. Att sänka restaurangmomsen är också ett sätt att göra livet lättare för redan privilegierade människor. Vill man sedan förbättra sitt hem och på längre sikt förstärka sin ekonomiska situation, är skattesubventionerad hantverkshjälp ett bra alternativ. När man sedan njutit av dessa generösa bidrag från samhället, har solidaritetstanken fått sig en ordentlig knäck och riskerna för en återgång till ett mer jämlikt samhälle har minskat betydligt.

De skatter som ändå måste tas in för att betala kalaset fördelas lämpligen så att de drabbar hela befolkningen, även de som inte blivit skattesubventionerade. Energiskatter är ett bra exempel.

Människor i glesbygd har det mycket besvärligt. Dålig tillgång på arbetstillfällen gör att man inte gynnas av jobbskatteavdrag, men ekonomin pressas hårt av alla andra kostnader.

Moderaterna har varit framgångsrika med att driva igenom sin version av samhället. Man kan säga att de varit ideologiskt framgångsrika. Ett evigt tjat om arbetslinjen döljer den verkliga versionen om ett mer högerinriktat samhälle. Det är en sak att prata om arbete och därigenom låtsas vara ett arbetarparti, det är en helt annan sak att bygga upp ett samhälle med rättvisa och solidaritet som grund. Det kan bara riktiga arbetarpartier göra.

Stig Andersson

"vänsterpartist"

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons