Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hus är mycket mer än fasaden – och omröstningen visar att smaken är olika

/

Vilket hus som är vackert och vilket som är fult är inte så lätt, skriver Tobias Olsson, förbundsdirektör i Sveriges Arkitekter, apropå Helahälsinglands omröstning om byggnader.

Annons

Vad som vissa tycker är djärvt tycker andra är skrikigt, vad som en del tycker är subtilt tycker andra är tråkigt. Det visar omröstningarna om vackraste respektive fulaste hus som den här tidningen gör, liksom andra omröstningar där samma hus kan vara nominerat både som fulast och vackrast. Ett exempel är Tidningen Ångermanland där Ting1 i Örnsköldsvik, av Wingårdhs Arkitekter och byggherren Nybergs Fastigheter & Förvaltning, har blivit nominerad både till fulast och vackrast! Smaken är delad och det ska avspeglas i det som byggs, annars får vi en likriktad stad.

Läs mer: Här är det – Hälsinglands vackraste hus

Läs även: Finalister utsedda - rösta på Hälsinglands fulaste hus

Redaktionens omröstning om husen i staden är bra – den visar att arkitektur är viktigt och väcker känslor. Jag hoppas att tidningen också fördjupar diskussionen eftersom arkitektur inte bara ser ut utan också gör.

När ett hus växer fram, i ett lagarbete mellan byggherre, arkitekt och övriga tekniska konsulter och byggare, måste laget hitta lösningar på flera olika problem. Några av dem är att huset ska vara tillgängligt även om du sitter i rullstol, det ska inte göra av med för mycket energi och det ska inte kosta för mycket så att hyrorna blir rimliga. De här faktorerna påverkar utseendet men hur huset utformas påverkar också energi, ekonomi och tillgänglighet. Det är därför det behövs arkitekter!

Glöm inte, ni som har röstat, att fasaden är som glasyren på tårtan. Men det är mycket mer än glasyren som gör om tårtan smakar gott eller inte.

Tobias Olsson

förbundsdirektör i Sveriges Arkitekter

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons