Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur tänker Bergvik Skog?

Vindkraftsdebatten väcker känslor. Politikerna är i dag både pålästa och lyhörda mot sina väljare. I sina försök att vända politiska majoriteten har nu Bergvik Skog för Anneforsparken bland annat erbjudit en bygdepeng på 2,1 miljoner per år. Vad innebär detta?

Annons

Som Bengt-Olov Renöfält mycket riktigt skriver så går det att hitta både för- och nackdelar med en vindkraftpark. I Norrland känner man sig nog "blåst" av elefanterna vad gäller ersättning kring gamla vatten- och skogsavtal. Det är därför inte så konstigt att politiker vill avvakta tillståndsgivning för att undvika att bli lurade igen.

Under de senaste två åren så har avtalen om bygdepeng höjts väsentligt. I augusti tecknades i Härjedalens kommun två avtal på enprocentsnivån. Ett av dessa avtal gällde ett projekt med 130 verk på Skaftåsen, med Bergvik Skog som ursprunglig ägare…

Bygdepeng är en form av årlig ersättning för det intrång man vållar bygden. Tydligen tycker inte Bergvik Skog att man vållat något intrång vare sig i Tönsen eller Lingboparken eftersom man inte erbjudit någon bygdepeng där!

I Bergvik Skogs tre vindkraftparker i Bollnäs kommun handlar det om 120 verk i Bergviks ägo, varav 50 redan har tillstånd att byggas. Om man tänker sig att uppföra de effektivare verk som i dag finns på marknaden, så borde en bygdepeng på en procent snarare hamna runt 6 miljoner.

I Härjedalen lyckades man med sin bygdepeng att vända både lokalbefolkning och politiker till att bli positiva. Fundera på det Bergvik Skog…

Lasse Feldtblad

Vallsta

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons