Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska välfärden finansieras i framtiden?

För dem som tycker att det är bra med en skattefinansierad välfärd bör fundera över följande. Kan sänkta skatter vara en trygg grund för finansieringen? Eller ska höjda skatter vara vägen till trygghet?

Annons

Under de senaste fem åren har nuvarande regering sänkt skatter och arbetsgivaravgifter med cirka 400 miljarder kronor. Jobbskatteavdraget, ändrad fastighetsskatt, ändrad förmögenhetsskatt, sänkt arbetsgivaravgift för anställda under 25 år samt för pensionärer som arbetar efter fyllda 65 år samt sänkt sjukförsäkringsavgift från 8,78 procent år 2007 till 5,02 procent år 2012. Det är de stora skatte- och avgiftsområdena.

Hur påverkar den inkomstminskningen till den gemensamma sektorn möjligheten att försvara en trygg äldreomsorg eller en god sjukvård utanför landets tätorter kan ingen i dag svara på.

Men på sikt kan inte skattesänkningar vara den trygga vägen. En nyligen presenterad uppgift från PRO visar att den genomsnittliga pensionen mellan åren 2002 och 2010 har ökat med 28,5 procent från 10 000 till 12 853 kronor. Den genomsnittliga inkomstökningen för löntagare under samma period var 93,2 procent från 14 700 till 28 400 kronor. Finns det någon solidaritet mellan generationerna? Tycker våra barn, barnbarn och barnbarnsbarn att det är okej att deras mor- och farföräldrar finansierar deras omfattande konsumtion?

Kurt Söderberg

Kåsjö Klacken Järvsö

PRO-medlem

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons