Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur ska det gå för fritids?

Den 8 maj är det fritidshemmens dag. Det är värt att ägna fritids en extra tanke. Fritids, som är ett komplement till skolan.

Annons

Fritidspedagogiken gör att eleverna får lättare med inlärningen i skolan. Om fritidspedagogerna får möjlighet att utöva sin pedagogik vill säga. Fritids hjälper också barnen till en mer meningsfull fritid, som i sin tur kan ge möjlighet till en rikare fritid senare i livet som vuxen.

Tyvärr får fritidspedagogerna inte alltid möjlighet till att utöva det de utbildat sig till under flera år. Det beror till stor del på att det är alldeles för stora barngrupper på fritids. Det handlar mer om att försöka ha kontroll över situationen, som uppstår när många barn samlas på ett och samma ställe, än om att utöva pedagogisk verksamhet. Vi ska inte glömma bort att det också handlar om att kunna garantera säkerheten för vartenda barn, så att det inte händer någon olycka till exempel.

Detta har Lärarförbundet kämpat för i många år, att fritids ska få mer resurser och personalen större möjligheter att utöva fritidspedagogik. Och det har varit en mycket ojämn kamp, då fritids inte alls varit en prioriterad verksamhet från politikernas sida.

Riksdagen har beslutat om en ny behörighetsförordning, som även gäller fritids. Den säger att de enda som får arbeta på fritids är fritidspedagoger och tidigare lärare. Fritidspedagogerna får inte, som tidigare, arbeta i skolan, såvida de inte utbildat sig inom musik, slöjd eller bild. Många fritidspedagoger, särskilt de äldre, har inte den utbildningen.

Eftersom fritidsverksamheten företrädesvis är på eftermiddagarna efter skolan, blir konsekvensen av denna bestämmelse att fritidspedagoger kommer att få ofrivillig deltidstjänst. Om man inte är intresserad av bild, slöjd eller musik, så är det ingen bra affär att utbilda sig till fritidspedagog, med dyra studielån. Bara för att få en deltidstjänst.

Vad kommer då att hända med fritidshemmen? Det är inte troligt att tidigarelärarna kommer att arbeta där, då de förmodligen kommer att söka tjänster inom skolan. Kommunen är skyldig att tillhandahålla fritidsverksamhet ända tills barnet fyller tolv år. Hur ska det gå för fritids?

Elisabeth Swedman, ordförande, Lärarförbundet i Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons