Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur länge ska vi sopsortera förgäves?

Jag källsorterar mina sopor, och med tiden har detta blivit en självklarhet för mig, skriver insändaren som dock är besviken över att Söderhamn Nära inte fått sin anläggning på Långtå att fungera fullt ut. Nära ger Svar direkt.

Annons

Jag tycker att det är värt den extra arbetsinsatsen för att bidra till skapandet av ett kretsloppssamhälle. Det är min övertygelse att det är många med mig, som har den inställningen.

När Söderhamn Nära införde differentierade taxor på sophämtningen, beroende på om man valde att sortera hushållsavfall eller inte, var det självklart för upp till hela 80 procent av hushållen i Söderhamns kommun att göra detta. Vi fick veta att vårt hushållsavfall skulle omvandlas till biogas, som är ett miljövänligt drivmedel. En win win-situation således.

Nu har det visat sig, att Söderhamn Nära inte får detta att fungera i praktiken. Vårt matavfall omvandlas inte till biogas. Jag tycker att det är en trovärdighetsfråga av stora mått, och kräver att Söderhamn Nära ror detta projekt i land. Dels med tanke på hur mycket pengar som investerats i projektet, dels med tanke på alla vi kommuninvånare som oförtrutet kämpar på med att sortera vårt hushållsavfall.

Hur länge ska vi göra det arbetet förgäves?

Lena Edfeldt Källman

Svar direkt

På Långtå har vi en mindre biogasanläggning där en del av vårt utsorterade matavfall blir biogas men inte på långa vägar den mängd biogas som vi behöver för att uppgradera den till fordonsgas. Övrigt utsorterat matavfall skickas till Uppsala och blir till biogas och miljövänligt drivmedel där.

En del av vårt mål med matavfallsinsamlingen var att starta upp en lokal tillverkning av biogas för att undvika långa transporter. En annan ambition var att kunna erbjuda biogödsel till lantbruket. Det finns ett nationellt mål om matavfallsinsamling på 50% till 2020. Idag så är det 200 av landets 290 kommuner som sorterar ut matavfallet och vi är glada att vara med i den stora grupp som sorterar vårt matavfall och bidrar till kretsloppssamhället. I det målet finns även att minst 40 % av matavfallsinsamlingen ska omvandlas till biogas. En utvärdering av den lokala biogasanläggningen pågår så vad som sker med den anläggningen är inte klart. Oavsett vad som sker så skall du känna dej trygg i att matavfallet som du hjälper till med att sortera bidrar till kretsloppssamhället genom biologisk återvinning. Biologisk återvinning kan vara både kompostering, biogas men det kan även vara biogödsel.

Tack för att du hjälper till att källsortera. Söderhamn NÄRA väljer att agera lokalt för att tänka globalt, det gör att Sverige mår lite bättre.

Monica Granlund

vd Söderhamn Nära

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons