Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kan Kjellin försvara sin politik?

Jag har tagit del av skriftväxlingen mellan Margareta B Kjellin och valda delar av den socialdemokratiska oppositionen med Elin Lundgren i spetsen beträffande rot- och rutavdragen. Jag ska inte lägga mig i debatten om avdragens vara eller inte. Viktigare är att granska Margareta B Kjellins och Moderaternas ständigt upprepade mantra tas upp till granskning.

Annons

Nämligen; ”Moderaterna vill underlätta för alla att få ett jobb”. Mycket ofta redovisas i tv och press exempel på människor som på grund av moderatregeringens negativa människosyn nekas sjukersättning när detta ska förverkligas. Ett par exempel drar jag mig till minnes. Det första är kvinnan med långt gången cancer som utförsäkrats och fått uppmaningen att söka sig ett arbete. Hennes dotters kamp för att mamman skulle bli humanitärt behandlad var svår. Ett annat är mannen med en amputerad arm som skickats till arbetsförmedlingen med uppmaningen att det finns arbete också för enarmade. Kanske trodde myndigheten att han kunde arbeta som enarmad bandit.

Detta är bara ett par exempel men det behövs inte fler för att ge en bild av den moderatledda regeringens människosyn. Förr var det doktorns sjukintyg som gällde. Numera är det medicinskt okunniga tjänstemän som överprövar om man får vara sjukskriven. Sjuka och andra arbetsoförmögna betraktas som lata parasiter i samhället. Eller vad menar Margareta B Kjellin när hon säger att ”alla” måste få ett jobb? Regeringens direktiv till arbetsförmedling och försäkringskassa är stenhårda och lyser av förakt för sjuka och arbetslösa. Regeringens socialförsäkringsminister Ulf Kristerssons iskalla utstrålning när han intervjuas om dessa frågor är påtaglig och avspeglar regeringens inställning. Han förefaller handplockad för sin uppgift. Socialministerns (KD) åsikter i frågan låter som husbondens röst, det vill säga Fredrik Reinfeldts.

Känner inte Margareta B Kjellin sig lite kluven med sin bakgrund som sjuksköterska och vårdlärare med medicin-etisk skolning av att ta ställning för Moderaternas politik att tvinga ut sjuka och handikappade att söka arbete?

Andy Pallin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons