Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur jämställt är Hudikkalaset?

/
  • Seinabo Sey är ett tips på kvinnlig artist som skribenterna ger Hudikkalaset.

Unga Feminister Hudiksvall är glada att årets Hudikkalaset har en stor del kvinnodominerade akter, 36 procent, men de tycker att siffran borde ha varit ännu högre.

Annons

De tio största festivalerna i Sverige hade sommaren 2014 tillsammans 73 procent mansdominerade akter, vilket får siffran för kvinnodominerande akter att ligga på pinsamma 24 procent. Övriga 3 procent är mixade akter. Detta har varit ett mycket hett ämne, och vi vet hur det ser ut Sverige, men vi i Unga Feminister Hudiksvall undrade – hur jämställt är Hudikkalaset?

Enligt Erik Ohlsson, vd för Hudikkalaset, hade festivalen år 2013 20 procent kvinnodominerade akter, samtidigt som en undersökning från Jämställdfestival visar att det endast var 7 procent. Ohlsson är medveten om den icke jämställda könsfördelningen bland Sveriges festivaler, något han gärna vill ändra på. För att detta ska hända och festivalklimatet ska bli en mer jämställd plats där kompetenta artister, oavsett kön, kommer att synas tror han att hela branschen måste ändras.

Musikbranschen är en bransch skapad av män för män, där kvinnor inte riktigt får ta plats för att de är kvinnor. Det är en bransch präglad av patriarkala strukturer och som är styrd av kapital istället för människors glädje. Att boka fler kvinnor till festivaler är något vi verkligen önskar, för män är inte mer kompetenta som artister, män gör inte bättre framträdanden. Att det är så pass icke jämställt i festival- och musikbranschen är inte på grund av att en går efter kvalitet och kompetens, utan för att män får företräde, om än omedveten.

Erik Ohlsson menar att Hudikkalaset inte kan arbeta med kvotering av kvinnor eftersom att det kommer att drabba organisationen ekonomiskt. Vi tvivlar på att kvinnodominerade akter är ekonomiskt mer påfrestande än mansdominerade, men vi förstår resonemanget och hur en är rädd över att påverkas ekonomiskt.

I år beräknas Hudikkalaset utgöras av 36 procent kvinnodominerade akter, vilket är en betydligt bättre siffra än tidigare år. Hudikkalaset är en folkfest. Att boka fler kvinnor är inget som är omöjligt ekonomiskt, det finns hur många grymma brudar som helst som kommer att kicka ass och dra massvis med människor. För att hjälpa Hudikkalaset på traven har vi sammanställt en lista av just sådana brudar, så keep up the good work Hudikkalaset, vi hoppas på att Hudikkalaset nästa år utgörs av minst 50 procent kvinnodominerade akter.

En massa kick ass-brudar:

Ace Wilder, Alina Devecerski, Amanda Björkegren, Beatrice Eli, Bianca & Tiffany, Björk, Carola, Cleo, Elin Bell, Elliphant, Emeli Sande, Fever Ray, First aid kit, GRABB, Icona Pop, Joy, Kajsa, Grytt, Kristin Amparo, Julia Spada, Laleh, Linnea Henriksson, Linda Pira, Little Jinder, Lykke Li, Mapei, Melissa Horn, Miss Lee, Nicole Briggs, Pernilla Andersson, Rebecca & Fiona, Rosh, Sabina Ddumba, Say Lou Lou, Seinabo Sey, Silvana Imam, Stockholm Syndrome, Syster sol, Säkert!, Tove lo, Tove Styrke, VHS

Unga Feminister Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons