Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur förhindra barnfattigdom?

Rädda Barnen har presenterat sin årsrapport 2012 om barnfattigdomen i vårt land. Rapporten beskriver också situationen för barnen i vår kommun 2009.

Annons

I hela landet har barnfattigdomen ökat i 282 av landets 290 kommuner. 28 000 fler barn 2009 än 20008 befinner sig i en utsatt situation. 18 procent av barnen i vårt land är varje dag orolig för sin familjs ekonomi.

Utanförskapet växer och många barn och deras familjer får inte del av trygghetssystemen i vårt land. Barn till ensamstående föräldrar och barn med föräldrar födda utomlands är särkilt utsatta. 31,9 procent av barnen barn med utländsk bakgrund lever i fattigdom. Det är fem gånger vanligare än barn med föräldrar födda i Sverige.

I Nordanstigs kommun har antalet barn minskat med 74 stycken mellan 2008 och 2009. 305 av dessa 1 843 barn som bodde i kommunen under 2009 levde i fattigdom enligt Rädda Barnens rapport.

Det är 305 barn som lever i ekonomiskt utsatta hushåll med svaga positioner på arbetsmarknaden, i ett allt större utanförskap med ökade inkomstklyftor och ett samhälle som präglas av vi- och dom-känsla. Det är förskräckligt.

Vad tänker ansvariga politiker i kommunfullmäktige i Nordanstig göra åt denna svåra situation för alltför många av kommunens barn?

Yngve Nilsson, ordförande i Nordanstigs Socialdemokratiska arbetarekommun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons