Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HUI underskattar Hudiksvalls potential

Jag har hittills haft problem att komma till tals i debatten om detaljhandel i Medskog, eftersom filibustertalarna i Omställning Hudiksvall brett ut sig som en våt filt över varje möte och därmed omöjliggjort varje försök att få till stånd en saklig diskussion.

Annons

OH tycks ha som enda mål att bekämpa biltrafik och kommersialism och är därför motståndare till den föreslagna utvecklingen i Medskog, av samma skäl som Öresundsbron en gång skulle stoppas. OH skulle helst vilja ställa om Hudiksvall till medeltiden och borde kallas "Avveckling Hudiksvall".

Medan det ännu finns tid vill jag kasta några pärlor:

HUI (Handelns utredningsinstitut) har inte dragit någon entydig slutsats om detaljhandel ska tillåtas på Medskog eller inte och HUI har missat ett antal faktorer som om de beaktades, skulle stärka stödet för ett ja till detaljhandel i Medskog.

• Köpkraften kommer att öka genom att bättre kommunikationer leder till att fler väljer att bo i Hudiksvall och arbeta i Gävle/Sundsvall, om Hudiksvall exploaterar sin potential för högkvalitativt boende och dagens relativt underprissatta bostadsmarknad.

• Hudiksvalls industriella struktur utgör en stor potential för ökad inflyttning genom den stora andelen expansiva innovationsföretag och klusterbildningar inom hydraulik och fiberoptik, förutsatt att rekryteringen kan underlättas genom att öka stadens attraktivitet.

• Hudiksvall har mycket stor potential att utveckla besöksnäringen, särskilt inom kulturen, vilket lockar många whops (older people – äldre, friska människor med god ekonomi) med stor efterfrågan "up-Market" (exklusiviteter). HUI slår fast att satsning på vinterturism i Hassela ökar köpkraften i Hudiksvall.

• HUI har inte räknat med några positiva effekter på detaljhandeln i centrala Hudiksvall av ökad sällanköpshandel från angränsande kommuner i Medskog och bara Ljusdal men ej Söderhamn har räknats in i omlandet.

• Enligt HUI har Bollnäs ökat sitt försäljningsindex kraftigt de senaste åren till följd av nya aktörer och etableringar, en positiv dynamisk effekt av etableringen i sig, vilken HUI inte tillgodoräknat Medskog.

• HUI betonar att det är viktigt att arbeta med att utveckla hela stadskärnan med bostäder, restauranger, kultur och nöjen, övrig kommersiell och offentlig service, mötesplatser etcetera och att det går att utveckla en levande stadskärna även om utbudet av handel minskar något jämfört med i dag. Detta arbete pågår redan genom att Destination Glada Hudik har etablerats och det arbetet måste nu drivas kraftfullt.

Slutligen: Är det politikernas uppgift att konservera föråldrade strukturer genom att hindra förändringar som skulle gagna alla medborgare, eller är det politikernas uppgift att främja utveckling och framåtskridande? Och; om Biltema etableras i Söderhamn – vad tror ni i "Avveckling Hudiksvall" då händer med cityhandeln i Hudiksvall?

Kjell-Olof Hofsberger

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons