Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvalls framtid i regionfrågan

Senast 1 januari 2012 måste Hudiksvall ha valt väg.

Annons

Staten vill göra en ny länsindelning, de 21 länen ska bli färre, kanske halveras. Samtidigt vill SKL (Sveriges Kommuner och Landsting) skapa större folkvalda regioner med ansvar för sjukvård och regional utveckling.

Storregionerna får större eget ansvar inom arbetsmarknadsfrågor och infrastruktur, en större plånbok och kan i mycket högre grad själva bestämma, till exempel hur vi vill bygga ut våra vägar och järnvägar.

Statens utredare, Mats Sjöstrand, vill ha besked vad landstingen och kommunerna vill i regionfrågan. Finns det tydliga avsiktsförklaringar vill han i möjligaste mån försöka anpassa indelningen till de nya regionerna.

Detta är en unik chans för Nordanstig och Hudiksvall som inte kommer tillbaka.

Kommunstyrelsen måste fatta ett beslut innan årsskiftet och meddela statens utredare vilken region vi vill tillhöra.

Ska vi tillhöra en Svealandsregion med Uppsala, Västmanland, Dalarna, Närke och Södermanland eller en region där Sundsvall ingår? Ska framtida beslut om vår infrastruktur och näringslivssatsningar fattas i Örebro eller Gävle-Sundsvall? En region som omfattar Gävleborg, Dalarna, Härjedalen, Jämtland och Sundsvall-Härnösand vore för Nordanstig och Hudiksvall den bästa lösningen. Hälsingland har många fler gemensamma framtidsfrågor med Dalarna, Härjedalen och Jämtland än vad vi har med landstingen runt Mälardalen.

Det är ju förvånande att Gävleborgs regionpolitiker inte ens vill samtala med Sundsvall utan frågan domineras helt utifrån Gävles perspektiv och där man endast vill titta söderut. Då till landsting som inte verkar intresserade av att bilda region med Gävleborg!

För Hudiksvalls och Nordanstigs del så är det väsentligt viktigare att ligga längst söderut i en region för framtida satsningar i infrastruktur än att vara en nordlig utpost i en Svealandsregion.

Landstingsfullmäktige i Gävle ska lämna in vilken storregion länet vill tillhöra men Hudiksvall och Nordanstig kan välja sin egen väg. Jag tror att om det skulle bli så att länet delas så kommer övriga kommuner i Hälsingland att även ompröva valet av regiontillhörighet.

För Hudiksvall och Nordanstigs framtid måste vi välja en region där Sundsvall ingår.

Håkan Rönström, gruppledare för Moderaterna i Hudiksvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons