Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hudiksvall – vi blir vid det gamla!

Ett exempel på vår kommunslogan om bara ett par år när det lilla handelsöverskott vi hade har försvunnit i och med att det i Medskogsområdet inte fick etableras företag för detaljhandel?

Annons

De handelsbesökande Hudiksvall fick från omkringliggande kommuner åkte till en annan stad. Resultat? Minus 25 arbetstillfällen på två år. I takt med att etableringarna blev fler över tid i den andra staden så fick Hudiksvall ett tapp i handel som friställde 100 personer inom fem år. Det tåg som stannade till i Hudiksvall i form av ett handelsområde utanför stadskärnan gick vidare, stannade i närmaste stad söderut, togs väl omhand och blev kvar. I Hudiksvall blev vi vid det gamla.

Är Sundsvalls befolkning ledsna över Birsta i dag? Dålig jämförelse, det blir inte så stort i Hudiksvall, men det Birsta gjort för Sundsvall går knappt att räkna i pengar. Att jämföra med till exempel Söderhamn är missvisande eftersom de har haft stora företags-, och försvarsnedläggningar med mera att tampas med. När E-center anlades var idén helt rätt, och den börjar bli rätt igen.

Jag ser Medskogsområdet som en samlande kraft. Några större kedjeföretag visar vägen och efter ett par år slipper vi åka i alla riktningar runt Hudiksvall för att handla. Vi har ett handelsområde norr om stan, och ett handelsområde söder om. Vi slipper göra om halva hamnområdet till parkering utan kan etablera den nya stadsdel som så här långt funnits i alla visioner utom en.

Jag har också läst handelsutredningen. Det jag såg var stora möjligheter. Större handelsföretag lockar folk att åka till Hudiksvall, de mindre lockar till stadskärnan när man "ändå är här".

När det gäller handlarna lokalt i Hudiksvall är det självklart att de protesterar, allt annat vore tjänstefel. Man vet vad man har men inte vad man får. Men det gäller i vilket fall som helst. Med stora externetableringar i nästa stad söderut blir nog livet än hårdare för butikerna i Hudiks stadskärna. Liksom när det gäller hur många ny jobb Medskog skulle innebära så är det en gissning hur många vi skulle tappa. Men spannet mellan skapade eller förlorade arbeten är 300–400. En stor risk att ta för att bli vid det gamla.

Stefan Segerbrand (M), Forsa

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons