Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppas vi slipper arbetsterapeuter i skolan

Annons

Gud bevare oss för arbetsterapeuter i skolan! Sagt med trettio års erfarenhet som rektor i grundskolan, sedan jag läst debattartikeln ( 21/1 ). Artikeln är skriven av fyra arbetsterapeutstudenter, som tydligen har sällsamt olyckliga erfarenheter av sin egen skolgång. Deras framtidsbild av skolsalen är bl.a. lämpliga möbler anpassade efter varje elevs behov. En biämneskurs i kommunal ekonomi kan rekommenderas de fyra!

De blivande arbetsterapeuterna vill förbättra elevernas arbetsställningar, de vill reducera ljudnivån, se över ljusinsläppet, etcetera – allt sådant som lärarna redan är observanta på och känner ett självklart ansvar för utan arbetsterapeutiska pekpinnar!

Enligt de fyra blivande arbetsterapeuternas åsikt är lärarnas situation katastrofal.

De fyra studenterna konstaterar, att lärarna inte har någon möjlighet att vara personliga. De kan inte välja på vilket sätt man tar och ger information egenskaper man vanligtvis tillskriver debila människor, det vill säga lätt utvecklingsstörda eller sinnesslöa.

Lärarnas arbetsrum bör utrustas med stoppade stolar med justerbar sits och ryggstöd samt fotpall. Dagens arbetsbord är alldeles för stort för att lärarna ska komma åt sitt arbetsmaterial utan att ligga vikt över bordet. Torde väl i förekommande fall kunna lösas rätt enkelt!

Jag har all aktning för arbetsterapeuter ute i arbetslivet. Deras verksamhet är av både psykologisk och pedagogisk art och utbildningen är av stor bredd. Men med den uppfattning om skolan som de fyra terapeutstudenterna presenterar, får man nog gratulera skolan till att deras val av yrke inte blev lärarens.

Lennart Gunhamre

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons