Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Höj inte trösklarna, LO!

Trösklarna till arbetsmarknaden måste sänkas, så att fler kan gå från bidragsberoende till att få jobb och egen försörjning, skriver Lotta Petterson, Regionchef Svenskt Näringsliv i Gävleborg.

Annons

Den svenska modellen bygger på att facken och arbetsgivarna tar ansvar för en väl fungerande arbetsmarknad. Det är ett förtroende vi har fått och ska förvalta med omsorg. Vi ser med oro på en utveckling mot att facken brister i sin del av ansvaret. I sin debattartikel den 19 februari visar LO-företrädarna ingen vilja att öppna arbetsmarknaden för fler.

Trösklarna till arbetsmarknaden måste sänkas, så att fler kan gå från bidragsberoende till att få jobb och egen försörjning. Sverige står inför en stor utmaning att skapa fler jobb och integrera de människor som kommit hit som flyktinginvandrare.

De närmsta åren behöver ungefär 300 000 enkla jobb skapas. Av de som nyligen kommit till Sverige och är inskrivna på Arbetsförmedlingen saknar omkring hälften gymnasieutbildning. Många har inte gått färdigt grundskolan. Utbildning och snabbspår behövs också, men att fler enkla jobb växer till är nödvändigt för att fler snabbt ska kunna komma i arbete.

Företag anställer om värdet av det som medarbetaren bidrar med överstiger kostnaden för att anställa. För att fler jobb ska skapas behöver vi se över kostnaderna. Därför föreslår vi bland annat en modern lärlingsanställning som bygger vidare på yrkesintroduktionsanställningarna, YA-jobben, som staten och arbetsmarknadens parter kommit överens om.

Kostnaderna för att anställa kan minskas genom lägre ingångslöner i kombination med lägre arbetsgivaravgifter och sänkta skatter på lägre inkomster. Lärlingsanställningen bör inte innebära krångliga krav eller regler, såsom tids- och åldersgränser.

Tyvärr säger LO centralt nej till att diskutera detta och tar alltfler kliv från att ta ett bredare ansvar för arbetsmarknaden. LO undviker också återkommande att tala om dem som i dag står utanför arbetsmarknaden på grund av de höga trösklarna in. Vad som behövs är steg framåt som låter människor gå från att leva på bidrag – som ju är ännu lägre – till att få en egen försörjning.

Varje förlorad dag ökar risken för långvarigt utanförskap. Och i förlängningen riskerar legitimiteten för den svenska modellen att urholkas. Det är om vi inte klarar av att skapa fler jobb och släppa in de människor som i dag står utanför arbetsmarknaden som hela modellen hotas. Låt oss istället ta ansvar för att skapa fler jobb och sänka trösklarna.

Lotta Petterson

Regionchef Svenskt Näringsliv i Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons